Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A vélemények, akárcsak a spenóttal a sárgarépa-főzelékkel is megoszlanak. Lehet, hogy az oviban ez volt a második legtöbbet felszolgált étel, és éppen ezért sokan ki nem állhatják. Én egyenesen imádom, és nagyon sokszor meg tudnám enni. Az egyetlen dolog, ami visszatántorít ettől, hogyha az ember naponta sárgarépát fogyaszt hosszú időn keresztül, besárgul. Unokahúgom pár hónapos korában teljesen répaszínűre váltott, és nem azért mert bármilyen baja is lett volna, csak túl sok sárgarépa-levet fogyasztott.

Fotó: gasztrotrend.hu
Fotó: gasztrotrend.hu

A tegnap elkészített sárgarépa főzelék már sűrű homályba merült, ugyanis fenséges ízéből kifolyólag sikerült az egészet elfogyasztani. Íme a recept, ha valakinek kedve támad elkészíteni.

Hozzávalók: 1 kg sárgarépa (4 személy részére), 3-4 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, tejföl, tej, petrezselyemzöld, liszt, só, bors.

Elkészítés: A répákat vékonyan meghámozzuk, de hogyha elég friss, akkor akár héjastól is elkészíthetjük, és apró kockákra vágjuk. Legtöbben inkább reszelni szokták, de az időigényesebb, és így valahogy az íze is jobb a főzeléknek, és nem lesz túl pépes. Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát (ha valaki imádja a fokhagymát, akkor többet is lehet tenni hozzá), olajon megpirítjuk, majd hozzáöntjük a felvágott répákat. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Mivel még eléggé zsengének számít a répa így nem kell túl sokat főzni, nálam 20 perc alatt meglett. Ekkor két kávéskanál lisztből és kevés tejből csomómentes habarást készítünk és egy fél pohár tejföllel elkeverjük a főzelékben. Hagyjuk két-három percet összefőni, majd hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselyemzöldet. Az étel ínyencségét fokozva egy kávéskanál mézet is adagoltam a főzelékhez, a méz, a fokhagyma, a répa és a bors kiváló párost alkot. Tálalhatjuk tojással, rántott sajttal, csirke csíkokkal, panírozott hallal, de akár magára is bekanalazhatjuk egy szelet pirítós társaságában.

A sárgarépa nem csak finom, hanem igencsak egészséges is, rendszeres fogyasztása jó hatással van a szem és a bőrproblémákra is. Ez az az zöldség, amely főve egészségesebb, mint nyersen: főzés során a sárgarépa vastag sejtfalai károsodnak, így jobban hozzájutunk az értékes bétakarotinhoz, mint nyersen. Érdemes többször beiktatnunk a táplálkozásba, mivel erősíti az immunrendszert, így a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. Kutatások szerint napi két (20 dkg) nyers sárgarépa, a benne lévő oldható rostoknak köszönhetően átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!