A hamburger sokak kedvence, de ahhoz, hogy finomat együnk, nem kell feltétlenül gyorsétterembe menjünk. Sőt… Otthon, mi magunk is elkészíthetjük, ráadásul egészséges is lesz. Ez még nem azt jelenti, hogy soha ne együk meg a gyorséttermit, mert bizony azt is szeretjük, de hogyha egy egészségesebb verziót akarunk elkészíteni, akkor itt a következő recept rá. Ráadásul a lakásból sem kell kimozdulni.
Szerezzünk be már bevált pékségekből jó minőségű, puffancsot, akár teljes kiőrlésű, magos is lehet. A hentesnél vásároljunk marhahúst, és ott helyben daráltassuk is le, így nem kell előregyártott húspogácsát vásárolni. Azok ugyanis tele vannak ízfokozókkal, tartósítóval, és jobb ha nem tudjuk még mivel.
Az őrölt húst otthon fűszerezzük kedvünk szerint, vagyis sózzuk, borsozzuk, de tehetünk bele oregánót, majoránnát, kakukkfüvet is. Majd formázzunk belőle körülbelül 10—15 dkg-os húspogácsákat. A pogácsákat jó, ha grillen meg tudjuk sütni, mivel így nagyon kevés zsiradékot kell felhasználnunk, de ha nincs rá lehetőség, akkor forró olajban, serpenyőben is gyorsan kisüthetjük.
A hamburgerbe való zöldségeket—paradicsom, paprika, uborka, hagyma jó, ha a piacon szerezzük be, mivel így nagyobb az esélye, hogy vitamindúsabb termékekhez jutunk.
A bolti majonéz és ketchup helyett mi magunk is elkészíthetjük az otthoni változatot, és ezzel is már egy nagyobb lépést teszünk az egészséges hamburger felé. Vigyázzunk a sajtokkal is, inkább kevesebbet, de jó minőségűt és ne túl zsírosat válasszunk.
Vágjuk ketté a zsemlét, tegyük bele a húspogácsát, majd szórjuk meg vékonyra vágott zöldséggel, és öntsük rá a házilag elkészített öntete. Íme, kész is a házi egészségesebb hamburger.