A kocsonya az egyik legkülönlegesebb csemege az ünnepi asztalon. Bár nem mindenki szereti, ha jól van elkészítve, igazi kulináris élmény lehet. Bár a receptek közt vannak eltérések, az biztos, hogy a jó kocsonya alapja a jó alapanyag, jó sok fokhagyma, és elegendő főzés a kocsonyás állag eléréséhez.
Az egyik legnagyobb kihívás, amivel egy háziasszonynak szembe kell néznie a kocsonya főzésekor, a megfelelő állag elérése zselatin vagy más zselésítő használata nélkül. Az igazi kocsonya elkészítéséhez nincs szükség semmilyen zselésítő anyagra, hiszen nagyanyáink sem használtak ilyeneket.
Hozzávalók:
- Fél disznófej;
- 2 disznóláb (lábszárcsont és körmök);
- bőrdarabok;
- 2 sárgarépa (opcionális);
- 1 zellergyökér;
- egy teáskanál szemes bors;
- Só;
- 6 gerezd fokhagyma;
Kezdjük azzal, hogy a disznófejet megfelelő, kisebb darabokra vágjuk. Ugyanakkor egy jó nagy edényre is szükségünk lesz, amibe az összes hozzávaló belefér. Tegyük a fazékba a füleket, a hús- és bőrdarabokat, a lábszárcsontot valamint a körmöket. Adjuk hozzá a sárgarépákat és a zellergumót is, majd a sót és a borsot is.
Az egyik hiba, amit feltétlenül el kell kerülni, a nem megfelelő vízmennyiség használata. A főzővíznek el kell lepnie minden hozzávalót. Forralás után már nem szabad több vizet hozzáadni.
Fontos, hogy alacsony lángon, lassan főzzük készre a kocsonyát, és időnként távolítsuk el a tetejéről a főzés közben keletkezett habot. Addig kell főznünk, amíg a hús könnyedén leválik a csontról. Ezután az összes hozzávalót ki kell venni a fazékból, és le kell szedni a húst a csontokról. A megmaradt főzőléhez hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Hagyjuk hűlni egy kis ideig, negyed óra elteltével a lének enyhén ragacsosnak kell lennie.
Most kell ellenőriznünk, vajon megdermed-e a kocsonyánk. Tegyünk egy evőkanál levet egy tányérra, és tegyük a hűtőszekrénybe vagy a hideg kamrába. Ha megdermed, akkor jó lesz a kocsonya állaga.
Osszuk el a húst egyenlően az edényekben, ha több edényt is használunk. A sárgarépát vágjuk fel a kívánt formára, és helyezzük a tál aljába, a hússal együtt. Erre töltsük rá a leszűrt főzőlevet, hogy szép tiszta legyen a kocsonya. Az edényt, vagy edényeket tegyük a hűtőszekrénybe éjszakára, hogy megdermedhessen a kocsonya.
A hagyományos kocsonya receptje lényegében egyszerű, a kész étel pedig nagyon finom.
Fotó: Twice.hu