Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 egész tojás, 3 tojássárgája, 5 kanál porcukor, 10 dg vaj, 3 dg élesztő, 8 dl tej, 15 dg cukor a beszóráshoz és a kenéshez, 15 dg vaj, 10 dg apróra vágott dió.
Előkészítés a sütéshez
A kürtőskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A kürtőskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
A tészta elkészítése
Az anyagokból nagyon finom, a fánknál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk és egy órát kelesztjük meleg helyen. A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük. A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban és kevés hézagot hagyva a sütőfára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen és eltakarja a fát. A fa hengert a két téglára vagy vastartóra helyezzük és állandó forgatás mellett az égő parázs felett lassan sütjük. Amikor kezd egyenletesen pirulni olvasztott vajjal bekenjük és a szűrön keresztül a porcukrot rászórjuk minden oldalára, mely a sütéstől szép barnára karamellizálódik és szép fényes lesz. Ha dióval szórjuk, akkor a tésztát sütés előtt kenjük be tojásfehérjével és így szórjuk rá a kristálycukorral összekevert diót. Ezt is lassan sütjük, közben kenegetjük vajjal míg megsül. A kürtőskalács kb. 10-15 perc alatt sül meg, azután óvatosan leszedjük és felállítva, fogyasztásig letakarjuk, egészben tesszük az asztalra.