KezdőlapReceptekMit kell tenni, hogy a kalács kívül ropogós és belül omlós legyen?...

Mit kell tenni, hogy a kalács kívül ropogós és belül omlós legyen? A titok, amit csak kevés háziasszony ismer!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Nincs olyan családi összejövetel, ünnep vagy évfordulós esemény, hogy ne kerüljenek az asztalra a kedvenc sütemények. Karácsonykor az egyik legnagyobb kihívás a tökéletes kalács elkészítése, hogy belül is megsüljön, de kívül ne legyen túl kemény, száraz.

Nézzünk, néhány egyszerű trükköt, amely gáz-, és elektromos sütőben is alkalmazható.

Az egyik leggyakoribb hiba, hogy túl korán kinyitjuk a sütő ajtaját. Érdemes figyelembe venni, hogy az első 20-30 percben a kalács még kel, és a hőmérséklet-ingadozás következtében könnyen visszaeshet, vagy a közepe nyers marad. Mind a gáz-, mind az elektromos sütőknél elengedhetetlen az állandó hőmérséklet fenntartása, hogy a tészta egyenletesen keljen.

Kb. 35-40 perc után a kalács teteje elkezd barnulni, ilyenkor sokan azt hiszik, hogy készen van, de még mindig oda kell figyelnünk néhány fontos dologra.

Ellenőrizzük a belső hőmérsékletet

A süteményhőmérő segítségével megbizonyosodhatunk arról, hogy a kalács belseje átsült. Az optimális hőmérséklet a serpenyő közepén 92-94°C között legyen. Ha nincs ilyen hőmérőnk, szúrjunk a kalácsba egy fogpiszkálót vagy gyufaszálat, és húzzuk ki, ha nem ragadt rá a massza, akkor készen van.

Fedjük le a kalácsot, nehogy megégjen kívül

Ha azt látjuk, hogy a kalácsok teteje kellőképp megpirult, de a belsejének még kell egy kis idő, akkor fedjük le sütőpapírral vagy alufóliával. Így megakadályozhatjuk, hogy kívül megégjen, de közben belül is egyenletesen fog sülni.



Sütés után hagykjuk néhány percig a sütőben állni

Ha elkészült a kalács, kapcsoljuk ki a sütőt, de résnyire hagyjuk még nyitva 5-10 percig. Ez segít stabilizálni a hőmérsékletet, és megakadályozza, hogy a tészta megereszkedjen.

Trükkök a kalács sütéséhez különböző sütőben

A gázsütőben

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Tegyünk egy tálka vizet a sütő aljába, hogy gőz keletkezzen, ami megakadályozza, hogy a kalács kiszáradjon. Sülés közben tartsuk szemmel a kalácsot, mivel nagyobb lehet a hőmérséklet ingadozás, mint az elektromos sütőknél.

Az elektromos sütőben

Válasszuk az egyenletes melegítésű sütési funkciót (felső és alsó). Az optimális hőmérséklet sütőtől függően 170-175°C legyen.

Ha a kalács nagyobb, helyezzük a tepsit az alsó rácsra, hogy a hő egyenletesen érje.

További tippek a tökéletes kalács elkészítéséhez

Ne zsúfoljuk túl, hagyjunk elegendő helyet a tészta keléséhez.

Tartsuk be a kelesztési időt: ha a tészta nem kel meg eléggé sütés előtt, fennáll a veszélye, hogy a kalács közepe nyers marad.

Sütés előtt kenjük meg a kalácsot tojással, így nem csak aranyszínű és étvágygerjesztő lesz, de megakadályozzuk azt is, hogy hamar kiszáradjon.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet