Nyáron a kerti paradicsom íze utánozhatatlan. Egyetlen kofa sem tud török vagy spanyol paradicsomot eladni zamatos kerti paradicsom gyanánt. Elég, ha a száránál megszagoljuk, és jó nagyot szippantunk abból az utánozhatatlan kerti illatból, mely magába zárja a forró nyári esték és harmatos reggelek összes pillanatát. Sokféle felhasználása mellett július-augusztusban legjobb választás mindenképp a bazsalikomos, fokhagymás paradicsomleves.
Készítsünk minél nagyobb adagot belőle, mivel az egész család kedvenc ebédje lesz, de hidegen, pirítóssal akár vacsorára is szürcsölgethetjük. Szükségünk lesz egy-két kiló lédús kerti paradicsomra, négy-öt cikk fokhagymára (a legjobb, ha be tudunk szerezni egy-két szár zöld fokhagymát), egy nagy fej hagymára, tejfölre és friss fűszernövényekre. Ezek közül bazsalikomot mindenképp szerezzünk be, de jó, ha van oregánónk is. A fűszernövények legyenek frissek! A szárítottak teljesen ízetlenek a frisshez képest, jó, ha egy életre elfelejtjük, vagy csak inkább csak télen használjuk.
A hagymát vágjuk apróra, pirítsuk meg egy csepp olívaolajon, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymákat, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. A paradicsomokat vágjuk négybe, és adagoljuk a fazékba, majd öntsük fel egy kevés vízzel.
Mikor jól megfőttek turmixoljuk össze az egészet az apróra vágott fűszernövények felével, majd sűrítsük enyhén tejföllel. Személy szerint ezt a levest hidegen sokkal jobban szeretem: a meleg időben nagyon hűsít, szomjoltó és tápláló is. Tálaláskor adjunk hozzá egy kis kanál tejfölt és a fűszernövényekből szórjunk a tetejére.
Jó tudni, hogy a paradicsomban található likopin nevű növényi festékanyag az egyik leghatékonyabb antioxidáns, napsütés hatására keletkezik. Kutatások szerint napi két darab paradicsom elfogyasztása 60%-al csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. Mindezek mellett ezért érdemes minden nap egy pohár paradicsomlevet meginni.