Növényekből, ezen belül a zöldségekből, gyümölcsökből szinte bármi elkészíthető. Egy kis ötlettel, kreativitással többféle, az üzletekben kapható élelmiszert el lehet készíteni odahaza, házilag.
Ilyen például a tejföl is, és itt most nem arról van szó, hogy a megvásárolt tej föléből keverünk-kavarunk egy krémes masszát, hanem mindezt növényekből készítjük el. Főként azoknak érdemes kipróbálni ezt a receptet, akik nem fogyasztanak, vagy nem fogyaszthatnak tejtermékeket.
A növényi tejfölünk alapanyaga mindenképpen magvakból áll, lehet rizst vagy magvas olajokat használni, például napraforgómagot, természetesen a hámozott verziót. De ha ezek nincsenek kéznél, akkor zabpehely is jó lesz. Egy csészényi adag kell ezekből. Emellett még csak pár, egyszerű alapanyagra lesz szükségünk: vízre, egy kevés sóra, egy fél citrom levére, aki szereti a fokhagymát, egy gerezdet készítsen elő.
Az első dolog, amit az elkészítésnél figyelembe kell venni, az az áztatás. Ajánlott mindenképpen alaposan megmosni a magokat, majd következhet az áztatás, amely tarthat körülbelül félóráig, de egész este is hagyhatjuk annyi vízbe a magokat, hogy az éppen ellepje. Ezután már nagyon egyszerű az eljárás, csak egy turmixgép kell még.
Miután szépen megpépesítettük a magokat a fokhagymával együtt, jöhet a citromlé, amely a szürkés masszát szépen kifehéríti, majd jöhet a sózás és már el is készült az adalék és egyébmentes saját készítésű növényi tejfölünk, amelyet ugyanolyan módon használhatunk fel, mint a normális, tejből készült tejfölt. Érdemes majd egy kevés időre még a hűtőbe betenni, hiszen az állaga ezután sűrűbbé válik.