Rengeteg kenyeret lehet kapni az üzletekben, de sokszor csak állok a polcok előtt, mert fogalmam nincs, hogy melyiket lenne jobb hazavinni. Ha az összetevőket is alaposan megnézném, akkor még több ideig állnék a polc előtt. Így tehát, jobb ötletnek tűnik az otthoni kenyér elkészítése. Persze olyan soha nem lesz, mint az, amit nagyanyám a kemencében sütött. De legalább próbálkozzunk valami egészségesebbet sütni, mint a bolti.
Hozzávalók: ¼ csésze meleg víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 csésze zsírszegény cottage cheese, 1 teáskanál levendulavirág, 1 evőkanál kakukkfű, ½ evőkanál bazsalikomlevél, 2 tojás, ¼ sütőpor, 3 csésze és 3 evőkanál kenyérliszt, 3 teáskanál száraz élesztő.
Elkészítés: Mivel a kenyérsütős módszert választottunk, az elkészítés igencsak egyszerű. Tegyük a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe, és állítsuk be a dagasztásra. Közben nyugodtan belenézhetünk a gépbe, hogy a kellő keménységű-puhaságú tésztát kapjuk. Pótolhatjuk a lisztet, vagy a vizet is, ha úgy gondoljuk, hogy nem megfelelő az állaga. Mikor végeztünk a dagasztással, tegyük ki a tésztát, cipó alakúra formázva egy lisztezett deszkára, és takarjuk le tíz percig egy konyharuhával. Majd nyújtsuk ki, osszuk ki részre és formázzunk belőle bagettet vagy cipót. Majd takarjuk le őket egy konyharuhával, tegyük meleg helyre, és hagyjuk kelni körülbelül egy órányit, míg kétszeresükre nem nőnek. Ezután vagdossuk be a tetejüket és tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, hagyjuk míg aranybarnára elkészülnek.