KezdőlapReceptekTormás must - recept. Ezeket a lépéseket kövesd, hogy kiváló íze legyen

Tormás must – recept. Ezeket a lépéseket kövesd, hogy kiváló íze legyen

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A must természetes és egészséges ital, ami bizonyára sokak kedvence. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy a szőlőmust tormával is tartósítható.

Ha kíváncsi vagy rá, és te is szeretnéd elkészíteni, az alábbiakban megtudhatod, hogy készül a tormás must, és milyen lépéseket kell követned, hogy a legjobb eredményt érd el.

Hogy készül a tormás must?

A tormás mustnak kifejezetten egyedi íze van, és elkészítéséhez leginkább az Izabella vagy Eperszőlő ajánlott, aminek aromája az eperre emlékeztet. Az alábbi lépések betartásával biztosan finom és egészséges italt készíthetsz.

50 liter musthoz körülbelül 500 gramm tormára van szükség. Vagyis a felhasznált torma mennyiségét a must mennyiségéhez kell igazítanunk. Ami az elkészítést illeti, a recept egyáltalán nem bonyolult.

A szőlőt átpasszírozzuk, és a levét egy tálba gyűjtjük. Ezután a mustot jól leszűrjük egy másik, tiszta edénybe. Ezután megtisztítjuk és megmossuk a tormát, majd lereszeljük azt. A reszelt tormát tegyük a demizsonba, majd öntsük rá a mustot, amíg megtelik az edény, majd lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk.

A mustot ezután 30 napig tarthatjuk a demizsonban (nem ajánlott hosszabb ideig így tartani a tormával), ezután egy darab gézzel (vagy szitával) leszűrjük, és üvegekbe töltjük.Így hat a szervezetedre a must fogyasztása, ám nem mindenki ihat belőle

A tormás must elkészítésének másik módja

A must elkészítését ezúttal is azzal kezdjük, hogy átpasszírozzuk, vagy gyümölcscentrifugával kifacsarjuk a szőlőt. Hogy ne induljon be az erjedési folyamat, a szőlőlé kisajtolása után gyorsan kell dolgoznunk. Vagyis célszerű, ha nem hagyjuk állni a mustot éjszakára, hanem azonnal leszűrni, és jól zárható demizsonokba tölteni.

E szerint a recept szerint 80 gramm tormagyökeret használunk minden 10 liter musthoz. Nem baj, ha kicsit több tormát adunk hozzá (így biztosabb a tartósítás), de semmiképpen ne használjunk ennél kevesebbet.

A tormát ebben az esetben is a demizson aljára tesszük, és ráöntjük a mustot. A különbség azonban ezután következik: beengedünk egy csövet a demizson aljára, és belefújunk, hogy a torma jól elkeveredjen a musttal. Ezt a műveletet naponta legalább egyszer meg kell ismételnünk két héten át. Ne felejtsük el minden alkalommal lezárni a demizsont, miután belefújtunk.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet