Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

50-100 évvel ezelőtt a tudományos fantasztikus könyvek olyan eszközöket említettek, amelyek lehetővé tették az emberek közötti kommunikációt nagy távolságokon, vagy műholdakat, amik képesek jeleket továbbítani. Akkor még senki nem gondolta, hogy mindez valóra válhat. De mostanra a mobiltelefonok, az internet, a drónok és a mikrohullámú sütők a mindennapi életünk részévé váltak.

Nem akarunk túlságosan messzire, mondjuk 100 évvel előre tervezni, bár jó lenne a saját szemünkkel látni, milyen lesz a távoli jövő, de ha a tudósok addig esetleg nem találnának megoldást az örök életre, nézzük meg, melyek azok a dolgok, amelyek eltűnhetnek a következő 20 évben. Ez még bőven előre látható időtartamnak tűnik.

1. Kevesebb lesz a műanyag

A műanyag vizes palackok és a szemeteszsákok használata biztosan nem fog sokáig tartani. Már létezik kukoricakeményítőből előállított szemeteszsák és biológiailag lebomló palackok is vannak. Ezek előállítása egyelőre meglehetősen drága, ezért egyelőre az áruk is elég magas. De ez a terület még fejlődni fog, és körülbelül 20 év múlva úgy emlékszünk majd vissza a műanyag vizes palackokra, mint valami furcsa jelenségre, amelyet szerencsére soha többet nem kell használnunk.

2. Személyes tér

Néhány évvel ezelőtt megjelent egy Black Mirror epizód (a Szabadesés/Nose dive című), amelyben az emberek minden szociális megnyilvánuláskor egy 1-től 5-ig tartó skálán pontozták egymást. Valószínűleg nem akadt egyetlen néző sem, aki ekkor ne gondolta volna úgy, hogy valóban ez lehet a jövőnk. Hiszen igaz, hogy most a szociális hálózatok, a keresőmotorok, a biztonsági kamerák, az adatbázisok, a biometria és az arcfelismerő rendszerek révén kevesebb személyes tér áll a rendelkezésünkre. Egyre nehezebb bármit megtenni mások tudta nélkül. És ha ez így megy tovább, valóban ez lehet a jövő.

3. Töltőkábelek

A lemerült okostelefon néha csak meglehetősen bosszantó, de bizonyos helyzetekben tragikus következményekkel is járhat. Különösen bosszantó, ha ott van a kezünkben a külső akkumulátor, de a kábelt otthon, az autóban vagy egy másik táskában felejtettük. Ez a probléma annyira elterjedt, hogy egyes vállalatok komolyan veszik a megoldását. Úgy tűnik, biztató a helyzet, és hamarosan megszabadulhatunk mindenféle adatkábeltől. A gyártók azt tervezik, hogy vezeték nélküli töltőket szerelnek fel mindenhol, így az emberek bárhol feltölthetik majd a telefonjukat kábel használata nélkül.

4. Arany

Bolygónk korlátozott aranykészlettel rendelkezik, ezért annak kimerülése nagyon is lehetséges. A United States Geological Survey felmérése szerint mintegy 50.000 tonna arany maradt még a föld alatt. Évente körülbelül 2,5–3000 tonnát bányásznak ki ebből a nemesfémből, így a készlet nagyjából 17 év alatt elfogyhat.

5. Üzletek

Az Amazon Go üzleteiben már most sincsenek pénztárak, a pénz automatikusan levonódik az ügyfél bankszámlájáról az üzlet elhagyásakor.

Úgy tűnik, hogy a jövőben megváltozik vagy akár eltűnik a vásárlás, mint fizikai tevékenység szükségessége, és az üzletek koncepciója ennek megfelelően megváltozik. Mivel sok ügyfél szeretné megérinteni vagy kipróbálni a termékeket, mielőtt megvásárolná azokat, speciálisan kialakított vásárlási zónák lesznek majd, ahol tesztelhetjük az egyes termékeket. A vásárlóknak például lehetősége lesz füves terepen kipróbálni egy pár cipőt, vagy egy télikabátot -20 fokban.

Ezenkívül a boltban található speciális arcszkennerek felismerik majd az egyes vásárlókat, és személyes bevásárló listát ajánlanak mindenkinek, aki belép a vásárló zónába. Ez segít az online kereskedőknek olyan termékeket kínálni, amelyek megfelelnek az ügyfelek elvárásainak. Nem lesznek pénztárak sem, a vásárló automatikusan fizet a vásárolt termékekért, amikor elhagyja az üzletet.

6. Forgalmi dugók

Lehet, hogy most még nehezen hihető, de sok tényező arra utal, hogy a forgalmi dugók a jövőben eltűnhetnek. Idővel az autók mesterséges intelligencia rendszerrel lesznek felszerelve, és a számuk is jelentősen csökken majd. A számítógép elemzi az összes lehetséges helyzetet az úton, így a járművezetők hibái, amelyek manapság nagymértékben befolyásolják a forgalmat, megszűnnek. Ha pedig valahol forgalmi dugó keletkezne, egy egységes számítógépes rendszer valós időben korrigálja a jelzőlámpák munkáját, és a dugó eltűnik, még mielőtt még igazán kialakult volna.

7. Antibiotikumok

Mivel felfedezése óta túlzott mértékben alkalmazzuk az antibiotikumokat, egyes baktériumok ellenállóvá váltak. A következő 10–20 évben azonban jelentősen csökkenhet az antibiotikum használatának mértéke. A közeljövőben megtanulunk olyan baktériumokat használni, amelyek ellenanyagot termelnek egy adott fenyegetés ellen. Tehát a beteget olyan antitestekkel injekciózzák be, amelyek megállíthatják a fertőzést.

De a fő cél, amit a tudósok szeretnének elérni, hogy felhagyjunk a mikroorganizmusok elleni harccal, és megtanuljunk velük békésen együtt élni.

8. Foszfor

Még a mosogatógépekben használt tabletták is tartalmaznak foszfort.

Ha valaki azt mondaná, hogy ki fogunk fogyni a foszforból, csak kevesen kezdenének el aggódni. Pedig valószínűleg kellene, mivel a mindennapi életben folyamatosan használjuk. A mezőgazdaságban is használnak foszfor alapú műtrágyát. Ha a foszfor eltűnik, akkor sok olyan termék, amelyhez hozzászoktunk, jelentősen csökkenhet. Most ötször több foszfort használunk, mint 50 évvel ezelőtt. A Föld népessége növekszik, ezért ebből az ásványi anyagból is egyre többre van szükségünk.

A tudósok szerint körülbelül 80 év alatt elfogy a foszfát kőzet tartalékunk. De ha a Föld népessége továbbra is a mostani iramban növekszik, akkor ez akár sokkal korábban, akár 20-40 éven belül is megtörténhet. A jó hír azonban, hogy a tudósok megpróbálják kitalálni, hogy lehetne megmenteni ezt az értékes ásványi anyagot, és hogy hozhatnánk létre rendszert az újrahasznosítására.

9. Hagyományos farmok

A búzával, kukoricával és napraforgóval bevetett mezők látványa idővel a múlté lehet. A városok gyorsan növekednek, és a megművelhető földterület gyorsan csökken. De úgy tűnik, ez mégsem jelent akkora problémát, mivel a vertikális gazdaságok helyettesíthetik a hagyományosakat. Ezek magas üvegházak, amik raktárépületekre emlékeztetnek, ahol a növények függőleges állványokon sorakoznak.

Szerinted milyen dolgok tűnnek még el a következő 20 évben, és miért?

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!