Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Van néhány olyan kerti praktika, amelyet nem árt elsajátítani, ha azt szeretnéd, hogy szebb legyen a kerted, és bőségesebb, egészségesebb termést hozzon. A zöldségpalánták kiültetése idején érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan virágokat is ültess a kertbe, amelyek védelmet biztosítanak a veteményesnek!

A legtöbben külön helyet tartanak fenn a zöldséges-, és a virágoskert számára, azonban jó tudni, hogy van néhány olyan hasznos egynyári virág, amely kellő védelmet nyújt a zöldségek számára a kártevők ellen. Egyes növények olyan hasznos rovarokat vonzanak, amelyek elősegítik a bőségesebb termést, mások pedig természetes rovarriasztóként működnek.

A társnövények pozitív hatásai:

  • növekszik a terméshozam;
  • védelmet nyújtanak az időjárási viszontagságok és a kártevők ellen;
  • elősegítik a beporzást, mert odavonzzák a méheket;

A virágok rendkívül jótékony hatással lehetnek a veteményeskertre, Maggie Saska a Rodale Institute biogazdálkodásának növénytermesztési specialistája az alábbi tippekkel látja el a kertészkedőket.

Ezt már olvastad? A paradicsom nem szereti az uborka mellett: így ültessük egymás mellé a zöldségeket a kertben!

1. Vigyázni kell a virágzási időre

A kísérő virág egy időben kell virágozzon az illető zöldséggel, ami mellé ültetted. Ha pl. két héttel hamarabb vagy később virágzik, akkor nem lesz hasznos a zöldségek számára. Mielőtt neki fognál a virágok ültetésének, olvasd el mindenképp a vetőmag csomagolásán lévő információkat, így megtudod azt is, hogy mikor fog virágozni. Érdemes különböző virágokat ültetni, így egész évben folyamatos lesz a virágzás.

2. A forma nagyon fontos

A méhek igazán hasznosak lehetnek a kertben, hiszen elősegítik a beporzást, így növelik a terméshozamot. Ha méheket szeretnél vonzani a kertedbe, akkor olyan virágokat ültess, amelyekért jobban rajonganak. Az összetett virágzatú virágokat részesítik inkább előnyben, mint pl. a rézvirág, pillangóvirág, százszorszép, napraforgó, bíbor kasvirág.

Ezt már olvastad? Így ültesd a sárgarépát, hogy bőséges legyen a termés!

3. Figyelmes ültetés

Ne egy helyre ültesd az összes virágot, hanem előre próbáld meghatározni a koncepciót. Azon túl, hogy védelmet nyújtasz a veteményesnek, egy mutatós alkotást is létrehozhatsz. Nagyon jól néz ki például, ha azt a megoldást választod, hogy egy sor zöldség mellé közvetlenül egy sor virágot ültetsz.

4. Számít a méret

Arra is oda kell figyelni, hogy az alacsonyabb, fényigényes zöldségek mellé ne ültess túl nagy virágokat, mert különben árnyékot fognak tartani. Viszont pl. a saláta mellé lehet méretesebb virágokat ültetni, hogy ne érje túlságosan a vékony leveleket az égető nap.

Ezt már olvastad? Hogyan gyökereztethetjük meg a lestyánt? Ötletek a hivatásos kertészektől!

5. Egyszerű kezdés

Nem kell túlbonyolítani a társítást, és főleg, ha még kezdő vagy, akkor elég csak egy-két fajta virágot ültetni. Az egynyári növények mindenképp jó választás lehet, mert ha elvirágzott, és meggondolod magad jövőre nyugodtan kísérletezhetsz más fajtával.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!