Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mindennapjainkban ritkán támaszkodunk igazán a véletlenre – többnyire mi magunk döntjük el, hogy milyen lesz a napunk, vagy legalábbis nagyon sok múlik rajtunk. Ezt nevezi Stephen Covey író a 90/10-es szabálynak, és egy nagyon egyszerű példával mutatja be a működését.

Mi is az a 90/10-es szabály?

Az igazság az, hogy életünknek valójában mindössze 10%-át nem tudjuk irányítani. Nem tudjuk megakadályozni, hogy egy készülék elromoljon, ahogy egy repülőjárat késését sem tudjuk befolyásolni. Viszont képesek vagyunk irányítani a saját reakcióinkat ezekre a dolgokra.

Vagyis az események fennmaradó 90%-a a mi reakcióink eredménye – leegyszerűsítve ez vonatkozik mindarra, amit feszülten, stressz hatása alatt teszünk.

Képzeld el a következő helyzetet:

Együtt reggeliztek a családdal, és a lányod véletlenül leönt téged kávéval. Erre te felugrassz az asztaltól, rákiabálsz a lányodra, majd a feleségedre is, amiért túl közel tette a kávéscsészét az asztal széléhez. Rohansz a hálószobába átöltözni, de amikor visszajössz, látod, hogy a lányod még mindig sírdogál, és nem fejezte be a reggelit, nem csomagolt össze, és nem készült el, hogy el tudjon indulni az iskolába.

Ezért aztán lekési az iskolabuszt. A feleséged rohan munkába, de neked még a lányodat is el kell vinned az iskolába autóval. Késésben vagytok, ezért gyorsabban hajtasz. Még így is késésben vagy, és közben arra is rájössz, hogy otthon felejtettél néhány fontos iratot. A napod borzalmasan indult, és a folytatás sem alakul sokkal jobban. Alig várod, hogy végre vége legyen ennek a napnak. Hazaérve odaköszönsz a feleségednek és a lányodnak, mindketten rosszkedvűek, és szinte tapintható köztetek a feszültség.

Miért volt rossz a napod?

A. Azért, mert a lányod kiöntötte a kávét.
B. Azért, mert a lányod lekéste az iskolabuszt, és neked kellett iskolába vinned.
C. Azért, mert dugóba kerültél, és elkéstél a munkahelyedről.
D. Azért, mert rosszul reagáltál a helyzetre.

A helyes válasz a D. A reakcióddal elrontottad a napodat, ráadásul a családod napját is. A kávé kiömlése ellen nem tehettél volna semmit, de az érzelmi kitörésedet irányíthattad volna.

Mindez máshogy is alakulhatott volna

A kávé a nadrágodra ömlött, és a lányod mindjárt sírva fakad. Erre te nyugodtan azt mondod neki: „Semmi baj, de legközelebb légy óvatosabb.” Felmész a hálószobába átöltözni, és összeszeded a munkához szükséges papírokat. Amikor visszatérsz az ebédlőbe, az ablakon át látod, ahogyan a lányod integet a buszról. Elbúcsúzol a feleségedtől, elindulsz munkába, 5 perccel korábban érsz be, és energikusan köszöntöd a munkatársaidat.

Két, teljesen különböző forgatókönyv, amelyek ugyanabból a szituációból indulnak ki. Minden azon múlik, hogy reagálsz a körülötted történő eseményekre. Természetesen továbbra is hibáztathatsz másokat a gondjaid miatt, és panaszkodhatsz, hogy minden rosszul alakul, de légy őszinte magaddal: segített ez már valaha is?

Tanulj meg helyesen reagálni, és többet egyetlen napot sem rontasz el egész életed során.

Ha valaki megelőz az autópályán, hadd menjen. Ne rohanj – mi történik, ha pár perccel később érsz be munkába? Jusson eszedbe a 90/10-es szabály, és ne idegeskedj.

Ha a géped késik, és emiatt ugrik az aznapi időbeosztásod, ne a reptéri dolgozókon vezesd le a feszültséget, ők nem tehetnek semmiről. Inkább használd ki ezt az időt – olvass, vagy ismerkedj a többi utassal.

Nem fogod megbánni, ha megpróbálod alkalmazni a 90/10-es szabályt. Épp ellenkezőleg, meg fogsz lepődni, mennyire hatékony ez az alapelv.

Forrás: BrightSide.me

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!