Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az általános látási mező része a perifériás látás, ami általában 190 fok. Ez azonban nem megbízható teljes mértékben, és nem is egészen éles, sokszor olyan dolgokat látunk, amelyek nincsenek is ott. Az alábbi példák bizonyítják, hogy sokszor az sem mindig igaz, amit a saját szemünkkel látunk.

Érdemes kipróbálni ezt a kis optikai tesztet! Csupán annyit kell tenni, hogy a kép közepén lévő kis keresztet kell nézni, ne forgassuk a szemünket se jobbra, se balra. Egy idő után észlelni fogjuk, hogy a perifériás látás miként változtatja meg az emberek arcát, mennyire eltorzulnak, valóságos szörnnyé változnak.

Miért van mindez?

Minél tovább nézzük a kép közepén levő keresztet, annál nagyobb a torzítás. A retinában van egy olyan terület, amit sárga foltnak (macula lutea) hívnak, amely a megfelelő minőségű fókuszált látásért felelős. Ezt a területet hívjuk fő látómezőnek, amely a teljes tartománynak kb. 10%-át fedi le, vagyis azt, ami közvetlenül a szemünk előtt van, amire összpontosítunk.

Az alábbi esetben a fő látóterünk üres, csak egy fekete terület van a közepén egy fehér kereszttel. Amikor ezt nézzük, az agy megpróbál információkat szerezni más forrásokból is, amelyek a főmezőn kívül helyezkednek el. Jelen esetben ez az információ a bal-, és jobb oldalon váltakozó képekből gyűl össze.

Ezek a váltakozó képekből származó információk nem túl megbízhatóak, töredezettek,éppen ezért az agy megpróbálja egy képben egyesíteni őket.

Mivel a képek gyorsan váltakoznak, az agynak arra sincs elég ideje, hogy feldolgozza őket. Ennek eredményeként születnek meg az úgynevezett szörny-arcok, mert rövid idő alatt tompul a megkülönböztető képesség, és az agy egyszerűen egyesíti a különböző arcok tulajdonságait, és egyetlen egészet alkot belőlük.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!