Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Mikor jártál utoljára olyan háznál, ahol fás kályhával tüzelnek? És vettél-e magadhoz egy darab szenet, hogy szerencsét hozzon? Íme, mit állítanak a régi történetek a szénről, a kéményseprőről és erről az oly értékes mesterségről!

Ha találkozol egy kéményseprővel, szerencséd lesz – sokan hallották ezt a mondást is, és jól ismerték az emberek még 50 évvel ezelőtt. Azokban az időkben az egyik legkeresettebb szakember a kéményseprő volt, mesterségét tisztelték és becsülték még a legvirágzóbb városokban is, ahol viszont a tűzesetek száma is jóval nagyobb volt az átlagnál.

A kéményseprő szimbolikus alakká nőtte ki magát, és akárcsak a négylevelű lóhere, ő sem hiába került fel a különböző dísztárgyakra, ékszerekre. Aki ép kályhával és tiszta lakással lépett ki a télből, az szerencsésnek mondhatta magát. Aki viszont elővigyázatos volt, az évente többször is elhívta a kéményseprőt, hogy takarítsa ki a kéményét, megszabadítva őt a balesetektől.

Chimney Sweep in Germany

 

Miként lett a kéményseprőből a szerencse jelképe?

A múlt évszázadokban Európa-szerte elismert szakma volt a kéményseprés. És nem csak amiatt, mert megóvta a házak lakóit a tűzvésztől és tisztán tartotta a kéményt, hanem főként azért, mert a tüzet uralni felért egy mágikus képességgel. Ebből kifolyólag azt bizonygatták róla, a kéményseprő minden háztól távol tartja a gonoszt. Így gondolták az angolok, a németek és még a mi magyarjaink is.

Ha felbukkant valahol egy kéményseprő, onnan a rosszat biztosan elkergette, és gazdagságot, boldogságot, pénzt és még gyereket is hozott helyette. Egyes rajzokon ezeket az embereket malacháton illusztrálták – a szerencse és a jólét szimbólumaként.

Chimney Sweep

Kéményseprő György király idejében

Angliából is származik pár történet a titokzatos szakmáról. Egy közülük így szól: III. György gyakran sétált lóháton London utcáin, hogy szemmel tartsa az alattvalóit. Egyik ilyen alkalommal a lova halálra rémült, és vágtatni kezdett. Senki sem tudta megfékezni a jószágot, csupán egy kéményseprőnek volt bátorsága elejébe ugrani és megállítani azt. Ha nem segített volna, a király a nyakát törte volna. Hálája jeléül, az uralkodó ezért egy pénzzel teli zsákot ajándékozott a férfinak, és meghívta a lánya esküvőjére, hogy neki is szerencsét hozzon. Azon a napon, Anglia királya valamennyi kéményseprőt szerencsehozónak kiáltott ki, és arra kérte a népét, mélyen tisztelje a szakma képviselőit. A XX. század elején még élt a szokás, miszerint a nagyvárosi emberek is messziről üdvözölték a kéményseprőket, még ha azok tetőtől talpig kormosak voltak is.

Chimney Sweeps

Kéményseprők és babonák

Németországban például máig hiszik, hogy ha kéményseprővel találkozol, aznap óriási szerencséd lesz. És ha végképp meg szeretnéd óvni magad a bajtól, lopj le egy ezüstös gombot az egyenruhájáról.

Angliában, ha szembejön veled egy kéményseprő, köszöntsd szívélyesen, állj szóba vele, hogy megáldhasson szerencsével. Amennyiben viszont neked háttal pillantod meg, azt jelenti, a szerencse is távozni fog tőled.

Mifelénk úgy hiszik, muszáj kezet fogni egy kéményseprővel, csak hogy átkerüljön egy kis korom a mi kezünkre is. Ez a biztos jele annak, hogy szerencsések leszünk. A nagyszülők gyakran vetettek kormos ujjal keresztet az unokáik homlokára, hogy megvédjék őket a gonosztól és a betegségektől. Ugyanezzel a kályhából elővájt korommal kenték be az ajtókat, ablakokat bizonyos ünnepek alkalmával, hogy megvédjék a házat a rossztól.

Aki újév napján botlik bele egy kéményseprőbe, az egész évben szerencsés lesz, továbbá sok pénzt is nyer az adott év folyamán. És az sem volt ritkaság, hogy a menyasszonynak meg kellett hívnia az esküvőjére egy kéményseprőt, hogy szerencsét hozzon, és hogy kilophasson egy szálat a seprűjéből, mellyel a kéményeket takarítja. A hiedelem szerint ugyanis, ez a szál biztosította számára a boldog, termékeny házaséletet.

Fotó: Visit Estonia/FlickrHa nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!