Ezért kell felhasználás előtt vízbe áztatni a dióféléket. Soha nem gondoltad volna…

0
20039

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Gyerekkoromban soha nem értettem, hogy miért kell beáztatni használat előtt egy kis idővel a mazsolát, vagy a paszulyt. Fölöslegesnek tartottam még erre is pazarolni az időt. Azonban kiderült, a dolog egyáltalán nem haszontalan, sőt!

Ezért kell felhasználás előtt vízbe áztatni a dióféléket. Soha nem gondoltad volna...

Nem csak a mazsolát, de a különböző olajos magvakat is jobb, ha beáztatjuk fogyasztás előtt. Ez azért szükséges, mert ilyenkor “aktiváljuk” őket. Az összes olajos magvat, a dióféléket is érdemes aktiválni, vagyis beáztatni, ugyanis az áztatás során lebomlik a magban található fitinsav tartalom, így könnyebben fel tudjuk majd hasznosítani a benne található fontos tápanyagokat.

Sőt, az előzetes áztatás az emésztést is megkönnyíti. Az alábbiakban láthatjuk, hogy melyik magot, mennyi ideig szükséges áztatni:

  • dió: 8 óra
  • mandula: 12 óra
  • makadámdió: 4 óra
  • fenyőmag: 8 óra
  • mogyoró: 8 óra
  • kesudió: 6 óra.

Öntsük egy öblösebb tálba a szükséges mennyiségű magot, majd töltsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Várjuk ki az előírt időt, majd öblítsük le, és, ha nem használjuk fel rögtön, pl. sütemény készítéshez, akkor ki kell szárítanunk.

Csak így, kiszárítva tárolható hosszabb ideig, különben megpenészedik. A sütőben, vékony rétegben elterítve, általában 8-10 órát kell szárítanunk őket.

Nagyon fontos, hogy beillesszük az olajos magvakat az étrendünkbe. Naponta legalább 1-1 fél marékkal kellene megegyünk felváltva mindenikből, vagy kombináljuk változatosan őket. Nem kell túlzásba vinni, csak mértékkel fogyasszuk, mert különben könnyen felkúszhatnak ránk a plusz kilók.

Save

MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!