Hasznos tanácsok a sivatagban élő emberektől, hogy túléld a 40 Celsius fokos kánikulát!

0
15390

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

A sivatagban olykor a nappali hőmérséklet elérheti a 50 Celsius fokot is, de térségünkben sem számítanak már ritkának a 40 Celsiust megközelítő értékek, ami rendkívül megviseli a szervezetet.

Hasznos tanácsok a sivatagban élő emberektől, hogy túléld a 40 Celsius fokos kánikulát!
Fotó: Pixabay.com

Most következzen pár hasznos tanács, ami segít túlélni az év legforróbb napjait!

1. Légy nyugodt!

Bizonyított, hogy a magas hőmérséklet hozzájárul a stressz, az idegesség, nyugtalanság, feszült állapotszint megemelkedéséhez. Ez főként akkor érződik leginkább, mikor dugóba kerülsz, tömegközlekedési eszközön utazol. Ezért nagyon fontos, hogy megőrizd a nyugalmadat, és ha tudsz, mosolyogj.

2. Víz, sok víz

Meleg időben a kiszáradás veszélye megnő, ezért pótolni kell az elvesztett vízmenyiséget, mert különben a máj, a vesék nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat, és az egész szervezet végül összeomolhat. Ha odakint a levegő hőmérséklete meghaladja a 33 fokot, mindenképp meg kell innod napi 2 liter vizet, lehetőleg ásványvizet, és minden egyes fokkal, amely meghaladja a 33 fokot, növelni kell fél liter vízzel az elfogyasztandó mennyiséget. A vízbe érdemes citromlevet facsarnod, de kerüld a szénsavas ásványvizeket. A víz optimális hőmérséklete 10 Celsius fokkal alacsonyabb kell legyen a levegő hőmérsékletéhez viszonyítva. A jégkockás víz többet árt, mint használ, így inkább ne foglalkozz azzal.

Ajánlott kamilla, menta, vagy orbáncfű teakeveréket fogyasztani, amibe mehet bele még citromlé, kevés méz is.

Ezt már láttad? Te tudod mennyi vizet kell meginni nyáron, kánikula idején?

3. Öltözék

Ilyen időben szellősen, lengén, könnyedén kell felöltözni, természetes anyagokból készült ruhákat viselj, lehetőleg fehér, világos színekben. Védd magad a naptól, így viselj hosszú szoknyát, bő inget, és vastagtalpú szandált, mert az aszfalt ilyenkor akár 60-70 Celsius fokra is felmelegedhet.

4. Étkezés

Attól még hogy meleg van, enned kell, csak érdemes könnyed menüt választanod, így kerüld a zsíros húsokat, helyettük inkább fogyassz csirkehúst, halat, és párolt zöldségeket. Igyál tejet, vigyázz a kalcium beviteledre. Ne feledkezz meg a zöldségekről, gyümölcsökről, Egy kevés csoki is jöhet, mivel a kakaó sok antioxidánst tartalmaz.

5. Légkondi

Itt arra kell figyelned, hogy ne legyen túl nagy hőmérsékleti különbség a lakásod és kinti idő között. A legfontosabb, hogy ez a különbség ne haladja meg a 10 Celsius fokot, tehát ha odakint 40 fokos hőség tombol, a légkondidat állítsd úgy, hogy 30 fokra hűtse vissza a levegőt.

Ezt már láttad? Frissítő lábfürdők a kánikulában

Következzen még pár hasznos tanács!

  • nem kell sok smink, mert ilyen időben izzadni fogsz, és a verejtékcseppek lemossák az alapozót, ami nem szép látvány;
  • ilyen időben nem szabad sok izzadásgátlót használni, mert a szervezet úgy hűti magát, ha verejtékezik, ha ezt megakadályozod, akkor hőgutát is kaphatsz;
  • azonnal enyhíthetsz a hőérzeteden, ha hideg vízzel megmosod az orrodat, a füled tövét, a tarkódat, vagy a kar- és térdhajlataidat;
  • a táskádban mindig legyen nedves törlő, amely nem tartalmaz alkoholt;
  • egy kis szórófejes flakonba önts kevés vizet, és ha nagyon meleged van, fújd le magad a hűsítő vízpermettel;
MEGOSZTÁS


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!