Az avokádó a földkerekség egyik legegészségesebb gyümölcse, ajánlott is rendszeresen fogyasztani, azonban egy dolgot eddig nem tudtunk róla. Az alábbiakban eláruljuk, mi az avokádó legnagyobb titka!

Ha eddig nem fogyasztottál avokádót, itt az ideje nekifogni, hiszen számos nélkülözhetetlen tápanyagot, és egészséges zsírokat tartalmaz. Sőt, ami a legfontosabb, a magját se dobd el, hiszen ehető, és több tápanyagot tartalmaz, mint maga az avokádó.
Nézzük, milyen jótékony hatása van az avokádó magnak:
1. Antioxidáns
Az avokádó antioxidáns tartalma több, mint 70%-ban a magjában található. Az antioxidánsok nagy hatóerővel pusztítják el a szabadgyököket, és számos komoly betegséggel veszik fel a harcot, de a túlsúlyt is könnyebben legyőzhetjük. Az avokádó magnak sokkal magasabb a polifenol tartalma, mint a zöld teának.
2. Magas a rosttartalma
Az avokádó mag tartalmaz az összes élelmiszer közül legnagyobb mennyiségben oldható rostot.
3. Szabályozza az emésztést
Dél-Amerikában az avokádó mag segítségével kezelik a vérhast, és az emésztési problémákat is. Csökkenti a gyulladást, megakadályozza a gyomorfekélyt, és a székrekedést. Vírusos hasmenés esetén is ajánlott, hiszen segít megszabadulni a betegséget okozó vírusoktól, és baktériumoktól.
4. Rákellenes hatású
Nagyon magas a flavonoid tartalma, ezért segít megelőzni, illetve csökkenti a daganat nagyságát. Egy 2013-as tanulmány szerint az avokádó mag-kivonat sikeresen pusztította el a leukémiás sejteket.
5. Jót tesz a szív egészségének
Nagy mennyiségű rost tartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet, és segít megelőzni az olyan szív- és érrendszeri problémákat, mint például a stroka vagy a szívroham.
6. Erősíti az immunrendszert
Értékes hatóanyag tartalma miatt erősíti az immunrendszert, ezért segítségével megelőzhetjük az influenzát, és különböző fertőző betegségeket.
7. Csökkenti a vércukorszintet, és megszabadít a túlsúlytól
Mivel szabályozza a vércukorszintet, segít az egészséges testsúly megtartásában, hamar teltségérzettel tölt el, csökkenti az étvágyat.
8. Lassítja az öregedést
Antioxidáns tartalma miatt csökkenti a ráncokat, és növeli a kollagén termelődést, így a bőr újra fiatal és üde lehet, ha rendszeresen fogyasztunk avokádót.
Hogyan fogyasszuk?
- a legjobb módszer, ha ledaráljuk, és a megszárított avokádó mag-port smoothiek-hoz, turmixokhoz, salátákhoz keverjük, és napi szinten fogyasztjuk. Vegyük figyelembe, hogy az avokádó magja kissé kesernyés, ezért egy kevés mézet is keverhetünk hozzá. Vigyázzunk, egyből ne tegyük a turmixgépbe a magot, mivel nagyon kemény. Először tegyük egy műanyag zacskóba, és kalapáccsal zúzzuk kisebb darabokra.