A legfinomabb recept karácsonyra: mini almás pite, amit feltétlenül ki kell próbálnod!

0
3932

A tél mindig is a kedvencem volt. Azon túl, hogy az egyik leghangulatosabb évszak – képzeld csak el, amint a tűz ropog a kandallóban, a hó nagy pelyhekben esik odakint, a lakásban pedig gesztenye és sült tök illata kering –, a tél tele van hagyományokkal és ünnepekkel: ott az advent, majd a Mikulás, aztán a feldíszített karácsonyfa, az ünnepi asztal, és a világ végre megpihenhet egy percre a család körében.

A legfinomabb recept karácsonyra: mini almás pite, amit feltétlenül ki kell próbálnod!

Már-már rutinos az, ahogy minden évben a karácsonyra készülünk. Összedobjuk (vagy megvásároljuk) az adventi naptárat, megejtjük az unalmas nagytakarítást, beszerezzük a fenyőt és az ajándékokat, megsütjük ugyanazokat a jól bevált sütiket, aztán jöhet a szenteste és a Mennyből az angyal! De elgondolkodtál már azon, hogy milyen lenne, ha egy kicsit módosítanál a forgatókönyven?

Alma és fahéj, esetleg egy kis dió, na meg pite – mond ez neked valamit? Ha nem, mondjuk mi: ez a legtutibb süti, amit elkészíthetsz karácsonyra! Kotord csak elő a köténykét.

Először is, érdemes lesz beszerezned egy csomag félkész pitelapot, egy csésze almás pite tölteléket (ezt te magad is elkészítheted otthon), egy tojást és durva (nagyszemcséjű) kristálycukrot az extra édességért. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra, és bélelj ki sütőpapírral egy jókora tepsit.

Legyen gondod arra, hogy az almatöltelék kissé pépes, de mégis darabkás legyen. Merj egy teáskanálnyit a töltelékből a gyúródeszkára kinyújtott pitelapra. 10 almás gömböcskét kell kapnod. Aztán nedvesítsd át egy vizes cukrászecsettel a töltelék körüli tésztát, hogy a borítólap hozzáragadhasson.

Ha megvagy, óvatosan helyezd rá a második pitelapot a töltelékesre, és nyomkodd az alsóhoz a gömböcskék mentén. Használj sütivágót, kb 5–7 centi átmérőjűt, és vágd ki a mini-pitéket. Végül, egy villa hegyével nyomkodd körbe a széleket. Ezzel nemcsak egymáshoz rögzíted a lapokat, hanem dekorálod is a sütiket, és még a vágásból származó szépséghibákat is korrigálhatod.

A tojást alaposan verd fel két evőkanál vízzel, majd a kapott masszával kenegesd meg a pitéket. Amennyiben extra-édességre vágysz, hintsd meg a tetejüket cukorral. Utolsó lépésként pedig enyhén vagdosd be a pitécskéket!

Óvatosan emeld át a sütiket a tepsibe, nagyjából 2,5 centi távolságra egymástól. Süsd addig, míg aranybarnák nem lesznek (kb 15–20 percig). Ha kész, várd meg, míg langyosra hűlnek, és utána máris tálalhatod! Jó művészkedést!

MEGOSZTÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Írd be a neved