A póréhagymának számos gyógyító tulajdonsága van. Többek között kiváló antioxidáns forrás, és rendkívül hatékony természetes gyógyszer a szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. Ezenkívül csökkenti a koleszterinszintet a benne található antioxidánsoknak, kénnek és allicinnak köszönhetően, parazitaellenes és antibakteriális hatással rendelkezik, akárcsak a hagyma és a fokhagyma.
Csökkenti a vérnyomást, azáltal, hogy segíti az értágító hatású anyagok termelését. A hagymához és fokhagymához hasonlóan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek küzdenek a szervezetben található szabad gyökökkel, és az általuk okozott károkat is semlegesítik.
A póréhagyma ugyanakkor erős vízhajtó is, alkalmazható krónikus veseelégtelenség esetében, ugyanakkor ödéma-gátló és szabályozza a vérnyomást. Többek között A, B, C, E, K vitaminokat tartalmaz, valamint különböző ásványi anyagokat: káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, mangánt, cinket, kaempferolt, rostokat és polifenolokat.
A póréhagyma antioxidánsai és kénvegyületei gyulladásgátló hatással bírnak, ezért jótékony hatást fejthetnek ki különböző betegségek, például érelmeszesedés, cukorbetegség, ízületi gyulladás, allergiák, elhízás és vastagbélrák esetén.
Habár eddig csak a póréhagyma fehér részét hasznosították a természetes gyógyászatban, a szakértők bebizonyították, hogy a szára is sok aktív hatóanyagot tartalmaz, például egy olyan monoszacharidot, amelynek jó hatása van az inzulintermelésre. Ugyanez a hatóanyag afrodiziákumként is hat, és olyan kémiai reakciók sorozatát idézi elő a szervezetben, amely eufóriát okoz.
Egy másik hatóanyag, úgy tűnik, támogatja az állati fehérjékből származó aminosavak felszívódását. Ily módon, ha póréhagymát fogyasztunk például sültek mellé, az megkönnyítheti az emésztést.
Összefüggést mutattak ki az alliumot tartalmazó zöldségek (például a póréhagyma) nagy mértékű fogyasztása, és a gyomor-és vastagbélrák kialakulásának csökkentett kockázata között. Ezek a védőhatások a benne található kénorganikus vegyületeknek (különösen az allil-származékoknak) köszönhetők. Egy, az Environmental Health Perspectives-ben közzétett, állatokon végzett vizsgálat szerint ezek a vegyületek gátolják a daganatok kialakulásának folyamatát (karciogenézist) a gyomorban, vastagbélben, emlőmirigyekben és a tüdőben.
Azt is meg kell jegyezni, hogy a póréhagymalé méregtelenítő hatású, elősegíti a vastagbél megtisztítását és a méreganyagok eltávolítását a testből. Igen, akár levet is készíthetünk ebből a csodálatos zöldségből, amelyet kombinálhatunk akár répa-vagy zellerlével is.
Így készíthetjük el és használhatjuk fel a póréhagyma levet:
Tegyünk 10 darab póréhagymát (mindegyik 25 cm-es) a gyümölcsprésbe. A kapott folyadékot szűrjük át egy vastag gézszöveten, majd ezt a tiszta levet keverjük el 200 ml zsíros (lehetőleg házi) tejjel.
A kapott italt hűtőszekrényben, fedéllel ellátott üvegedényben tároljuk. A teljes mennyiséget fogyasszuk el egy nap alatt, kis kortyonként.
Tartsunk egy 14 napos kúrát, majd 5 napos szünet után kezdjük újra. Ezt a kezelést kéthavonta egyszer kell elvégezni.