Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!

Azzal a rengeteg megtévesztő információval a háttérben, mely a világhálón kering különféle élelmiszerekről és azok hatásáról az emberi szervezetre, nem csoda, hogy fogalmad sincs, mitévő légy, ha bevásárolni indulsz.

Ebben a zűrzavarban próbálunk most egy kis rendet tenni, és kirostáljuk azt a kilenc ételt, mely hosszútávon bizonyítottan ártalmas az egészségre.

1. Fehér kenyér, finomliszt

Ezek a termékek a finomítás által veszítették el vitamin- és nyomelemtartalmukat, értékes rostjaikat és egyéb tápértékeiket. Emiatt a testnek fogalma sincs, mit kezdjen velük, hogyan dolgozza fel azokat. Erre már csak a két veszélyes adalék, a klór és a bróm helyez egy jókora lapáttal, pajzsmirigy- és szervi problémákat eredményezve.

2. Félkész fagyasztott ételek

Ezek hátulütője a hozzáadott rengeteg tartósítószerben, finomított sóban, hidrogénezett olajban és egyéb adalékanyagban rejlik, nem beszélve arról, hogy a zöme magas hőfokon elősütött vagy -főzött, ami miatt elveszítette tápértékét (főként ha otthon a mikrohullámsütőben végzi). Néhányuk kivételével, az ilyen készítmények általában becsomagolt betegségek – valóban kell nekünk ez?

3. Fehér rizs

Akárcsak a fehér kenyeret, a fehér rizst is megfosztották a legértékesebb részétől, a korpától és a csírától, melytől a szem a barna színét nyerné. A fehér rizs emésztése szintén komoly házi feladat a gyomor számára, a legrosszabb értelemben. Ráadásul a vércukorszintet is az egekbe emeli, megbolondítva az inzulintermelést.

4. Mikrópopcorn

A mozizók és a rendszeres nassolók nagy kedvence, viszont gyakorlatilag minden összetevője méreg: a génmódosított kukoricaszemek, a kémiai adalékok, a mesterséges ízesítés, a finomított só mind-mind káros a test számára. Kevesen tudják, de a mikrózható popcornban ott rejlik egy diacetil nevű kémiai vegyület is, ami a tüdőket vágja tönkre. Ha mindenképp ilyet ropogtatnál, vásárolj organikus terméket, melyet a gáztűzhelyen te magad süthetsz és ízesíthetsz, egy kis kókuszzsír és himalájai só segítségével.

5. Nitrátokkal és nitritekkel kezelt húsfélék

Nem is gondolnád, hogy a kedvenc boltodban kapható hentesáru, hot dog, nyári kolbász, bacon és minden más hústermék mennyi nátriumsóval és egyéb kémiai adalékkal van felturbózva! Hosszútávon, ezek a vegyületek rákhoz és szívelégtelenséghez vezetnek. Ezt elkerülendő, fűvel etetett állatok húsát válaszd, organikus kereskedésből vagy vidéki termelőtől.

6. A legtöbb fehérjeszelet, energiarúd

Bár elég felkapott termékekről van szó, azt hinné az ember, egészségesek. Általában viszont feldolgozott szójafehérjék, finomított cukor, hidrogénezett zsírok és egyéb kémiai adalékok hozzáadásával készülnek, melyek ártalmas anyagokkal tömik tele a testet. Amennyiben szervezetbarát fehérjerudat ennél, előbb olvasd el az összetevők listáját. Ez kiváló módszer a szemét kiszűréséhez.

7. Szójatej és szójaalapú termékek

Az, hogy mennyire egészséges a fogyasztásuk, napjaink legnagyobb átverése. Kezdve attól, hogy a nem organikus eredetű szemek szinte mind génmódosítottak, a feldolgozásuk is egy veszélyes kémiai vegyülettel, a hexánnal történik, mely szülési problémákat, termékenységi gondokat és rákot okoz. A szója egyébként fokozza az ösztrogéntermelést, így a fogyasztása rendesen felbolygatja a hormonháztartást.

8. Diétás bármi

Amit egyszer úgy forgalmaznak, mint „diétás” terméket, általában olyan édesítőket és adalékokat tartalmaz (cukor helyett például aszpartámot vagy szukralózt), melyek idegrendszeri károsodást, emésztőrendszeri gondokat és endokrin problémákat eredményeznek. Ezekben a zsírokat is műanyaggal helyettesítik, mint ahogyan az alacsony kalóriatartalmuk mögött is valamilyen kémiai adalék áll.

Felejtsd el ezeket, inkább olyan élelmet vásárolj, mely a lehető legközelebb áll a természetben fellelhető formájához. Több időbe telik megkészíteni, mint például egy tasakos porlevest, viszont a tiszta ételekért a tested is hálás lesz!

Frissítés: bár az eredeti cikkünkben 9. pontként a margarin szerepelt, ezt most javítanunk kell, ugyanis új technológiáknak köszönhetően Magyarországon nem fenyeget veszély, ami a margarin fogyasztását illeti. Lentebb a szerkesztőségünkbe eljuttatott Upfield Hungary Kft. helyreigazítását olvashatjátok:

Fontos, hogy körültekintően válasszuk ki az élelmiszereinket, azonban Magyarországon belül nem fenyeget minket a veszély, hogy káros transzzsírsavakban gazdag margarint vagy egyéb élelmiszert vásároljunk. Sajnos még mindig kevesen tudják, hogy a Magyarországon forgalomba hozott élelmiszereknek, margarinoknak, köztük az Upfield Hungary Kft. termékeinek (Flora, Rama, Delma, Liga termékek) transzzsírsav-tartalma elenyésző, ugyanis csak a hazai transzzsírsav-rendeletnek (71/2013.(XI.20) EMMI rendelet) megfelelő terméket lehet forgalomba hozni. Ez annyit jelent, hogy Magyarországon csak 2g transzzsírsav/100g zsírtartalom határérték alatti termékek árusíthatók, ennek pedig minden margarin megfelel, így minden az Upfield Hungary Kft. által forgalmazott margarin is. Éppen ezért ezek az élelmiszerek nem hozhatóak összefüggésbe a transzzsírsavak egészségre gyakorolt negatív hatásaival. Az Upfield jogelődje, az Unilever már 1995-ben példa nélküli döntést hozott arról, hogy kiiktatja a termelésből a transzzsírokat, gyors válaszként azokra a kutatási eredményekre, melyek szerint a transzzsírok koleszterinszintre gyakorolt hatása legalább annyira kedvezőtlen, mint a telített zsírsavaké.

Az Upfield ezt a gyakorlatot a jövőben is követi és prioritásként kezeli.

A közhiedelemmel ellentétben a margarinok kenhetőségét már régóta nem a részben hidrogénezett növényi olajok, hanem a szobahőmérsékleten szilárd növényi zsiradékok biztosítják. A margarinok fő összetevői a növényi olajok és zsírok, amelyek tartalmazzák azokat a létfontosságú zsírsavakat is, amelyeket a szervezet nem képes magától előállítani. A Flora margarin készítéséhez felhasznált jó minőségű repce- és lenolaj például természetes módon tartalmazza az omega-3 zsírsavakat, a napraforgóolaj pedig kimagasló E-vitamin és omega-6 zsírsav tartalma miatt hasznos alapanyaga a margaringyártásnak. Az értékes összetevők a gyártás folyamán is megmaradnak, hiszen a gyártás alapvetően az összetevők hűtés közbeni keverését jelenti.

Szintén kevésbé közismert, hogy a zsírok természetes módon is tartalmaznak transzzsírsavakat így többek közt előfordulnak a húsokban és tejtermékekben is, így a tejszínben vagy a vajban is megtalálhatóak. Sőt még a hidegen sajtolt olívaolaj is tartalmaz nyomokban transzzsírt. Illetve a nagyobb hő hatására a mindennapi háztartásban is keletkezik a főzés során transzzsírsav, azokat tehát a normál, vegyes táplálkozásból teljesen kiiktatni lehetetlen.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!