Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Felfedezték európai kutatók, hogy a malária parazitája miként képes túlélni az emberi vérben; az eredmény jelentős előrelépést hozhat a betegség elleni küzdelemben.

Francia és brit kutatók azonosították a Plasmodium falciparum parazitában azokat a géneket, amelyek a kináz elnevezésű enzimeket kódolják. 36 kinázra van szüksége a parazitának ahhoz, hogy képes legyen túlélni és fejlődni az emberi vérben, teljes életciklusának ez a központi része – ismertették a Nature Communication című folyóiratban.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset is lehet világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek. A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint.

A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját. A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvértesteket, majd tovább szaporodnak.

“Jelenleg olyan szereket keresünk, amelyek leállítják a protein-kinázok működését. Ha megtaláljuk ezeket, akkor új módszerünk lesz a malária parazitájának elpusztítására” – mondta el Christian Doerig, a Francia Egészségügyi és Orvosi Intézet (Inserm).

Jelenleg a legjobb rendelkezésre álló maláriaellenes szer az artemizinin, ám túlzott és helytelen alkalmazása ahhoz vezetett, hogy a malária parazitája kezd ellenállóvá válni vele szemben. Áttörést jelenthetne a malária elleni küzdelemben, ha sikerülne megkerülni a parazita rezisztenciára való képességét.

Forrás: MTI


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!