KezdőlapÉletmódEgészségA forró nyár egyik legtáplálóbb zöldsége a padlizsán! 2 kiváló receptet is...

A forró nyár egyik legtáplálóbb zöldsége a padlizsán! 2 kiváló receptet is hoztunk nektek!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Bár a padlizsánt imádjuk, mégsem eszünk belőle elegendő mennyiséget. Ha tudnánk azt, hogy mennyire tápláló és egészséges ebben a nyári kánikulában, sokkal többször ennénk padlizsánt. Eredetileg Kínából származik, de ma már a világ minden táján könnyedén beszerezhető.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com

Több száz évvel ezelőtt az emberek egyáltalán nem fogyasztották, mivel meg voltak győződve, hogy az éretlenül kesernyés padlizsán okozza a leprát, és az elmebajt. Először a paloták kertjében levő dísznövényként vált közismertté, majd szép lassan élelmiszerként is teret hódított.

Száz gramm padlizsán 27 kalóriát, folsavat, kalciumot, magnéziumot, cinket, foszfort, és számos értékes vitamint tartalmaz. A padlizsán feldolgozása során csakis műanyag-, vagy fakést használjunk, ha fémmel érintkezik akkor bebarnul.

A padlizsán magas rosttartalma miatt serkenti a gyomorműködést, ezért ajánlott beilleszteni a fogyókúrás étrendbe. Serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését is. Gazdag C- és B9-vitaminban. Fontos tudni, hogy nyersen nem ajánlott padlizsánt fogyasztani, mivel magas a solanin tartalma, és ez nagyobb mennyiségben gyomor- és idegrendszeri problémákat okozhat. A solanin 50 fok fölött elpusztul, ezért hőkezelés után már nyugodtan fogyaszthatjuk nagyobb mennyiségben is.

Téves feltételezések szerint, a padlizsán nem károsítja a gyomrot, nem terheli meg. A padlizsánkrém azért nehéz egyes emberek számára, mert túl sok olajat, majonézt, vagy hagymát adagolnak hozzá. Ha azt szeretnénk, hogy egészségesebb legyen, keverjük olívaolajjal, de adhatunk hozzá sült paprikát, és cukkinit is.

Íme egy szuper padlizsánkrém recept: 2 ínycsiklandozó padlizsán recept



Számtalan módon fogyaszthatjuk, az egyik legközismertebb formája a padlizsánkrém, vagy a bundában sütött padlizsán szeletek.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet