Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egyszer az életben biztosan veled is előfordult, hogy egy légy az ételedre repül, valószínűleg el is gondolkoztál már azon, hogy ez jelenthet-e kockázatot az egészségedre nézve.

Ez történik, ha egy légy az ételedre repül... Rosszabb, mint amire gondoltál!

Gondolom senkinek nem titok, hogy a legyek akár veszélyes kórokozókat is hordozhatnak, amik aztán komoly betegségeket okozhatnak, de azt tudod, hogy ez pontosan miért van?

Az egy tévhit, hogy a legyek csak akkor betegíthetnek meg, ha lábaikkal piszkos, vagy veszélyes helyeken jártak, majd azzal beszennyezik az ételeinket. A valóság az, hogy miközben ételeinket szennyezik a folyamat egy teljesen más, rosszabb módon megy végbe.

A legyeknek nincs foguk, ezért folyadékot szívnak fel az orrukkal. Amikor szilárd táplálékra repülnek visszaöklendezik a nyálukat, hogy cseppfolyóssá tegyék az ételt, amit ismét megisznak.

A legyek szinte mindent megesznek, így amikor visszaöklendeznek akkor veszélyes baktériumokat bocsájtanak ki, amik akár előtte fekáliából vagy rohadt húsból is származhatnak.

“A házi legyek minden undorító kórokozó mikroorganizmus hordozói” – nyilatkozta Jeff Scott, a Cornell Egyetem entomológusa.

“Bármi, ami egy állattól származhat, beleértve a baktériumokat és vírusokat, a házi legyek felveszik, és lerakják a szendvicseden.” – tette hozzá a szakember.

Miközben végigmasíroznak és csemegéznek a kedvenc ételedből akár több 100 betegséget és parazitát képesek átadni, beleértve a szalmonellát, tuberkulózist és kolerát.

Van egy másik módja is annak, ahogyan a legyek megfertőzhetik az ételedet. Ha hosszabb ideig hagyod fedetlenül az élelmiszert, jobb, ha alaposan megvizsgálod, mert a legyen szeretik lerakni tojásaikat ételeinkre. Nyáron kifejezetten veszélyes húst hosszabb ideig olyan helyen tárolni, ahol nyüzsögnek a legyek.

Mit kell tenned, ha legyek legyeskednek körülötted, miközben éppen lakmározol?

A lehető leghamarabb hessegesd el őket, hogy ne legyen idejük megkezdeni a lakmározást, ám lábaikkal még így is könnyen beszennyezhetik az ételt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindig lefedd az ételt, még akkor is, ha nincs légy a lakásban.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!