Vannak napok, amikor igencsak elégedetlenül állunk a tükör előtt, hiszen bőrünk nem mindig olyan állapotú, amilyenre vágynánk. Mi lehet az oka enne? A ludas a dologba, minden bizonnyal a legtöbb ételben kisebb-nagyobb mennyiségben megtalálható cukor.
A cukortartalmú ételek sok káros hatással rendelkeznek, többek közt nagyban befolyásolják a bőr korai öregedését, az erős szőrnövekedést a nem kívánt területeken.
Pattanásos bőr
A pattanások számos fiatal és felnőtt életét megkeserítik, és sajnos az esztétikai problémán túl súlyosabb esetekben lelki problémákat is okozhatnak. Ezek leginkább az arcon, vállon, mellkason és háton jelentkeznek, akkor, ha a szőrtüszők faggyúmiriggyel tömítődnek, és elhalnak a hámsejtek.
A szőrtüszők begyulladása pattanásokat eredményeznek. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a csökkentet cukorfogyasztás által az arra hajlamosaknál sokkal kevesebb pattanás alakulhat ki, vagy teljesen megszűnhet jelenlétük. Kutatások szerint szoros kapcsolat áll fenn a magas glikémiás indexű ételek és a pattanások kialakulása között. A cukor és az édes ételek rendelkeznek a legmagasabb glikémiás index-szel. Ha csökkentjük ezek fogyasztását, megakadályozhatjuk a bőrön levő gyulladások és pattanások kialakulását.
Ráncok kialakulása
A kollagén és elasztin két olyan anyag, mely felelős a bőr rugalmasságáért, feszességéért. A glükóz és fruktóz tartalmú ételek megtámadják a kollagén fehérjéket, így megszűnik a bőr rugalmassága. Ebben az esetben beszélhetünk a mindenki rémálmáról, a ráncosodásról.
Abnormális szőrnövekedés
A magas inzulinszint gyakran a karon, lábon, háton, mellkason – vagyis nemkívánatos helyeken abnormális szőrnövekedést idéz elő. Ez általában akkor fordul elő, ha megnövekedik szervezetünkben az inzulinszint vagy a férfihormon szintje. Ha túl sok cukrot fogyasztunk, inzulinrezisztencia alakulhat ki.
Elhízás
Minél több cukros ételt fogyasztunk, annál nagyobb az esélye, hogy az elhízást eredményezzen. Csökkentsük minimálisra a cukor-és édességfogyasztásunkat.