Méz vagy cukor?

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mézfogyasztás. A méz C- és B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet tartalmaz, erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású.

Az ember már ősidők óta fogyasztja a mézet. Egy 16 ezer éves spanyolországi sziklarajzon egy lépesmézet gyűjtögető embert látható. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Magyarországon már a honfoglalás előtti időszakban is foglalkoztak méhészettel az itt élő népcsoportok. A bevonuló magyarok eltanulták és folytatták ezt a mesterséget. Ennek első írásos emléke 1370-ből származik, amelyben királyi méhészetet említenek.

A méhektől nemcsak mézet, hanem világításhoz szükséges viaszt is kapott az ember. A mézből mézeskalácsot, mézbort, mézsört készítettek, illetve süteményeket, italokat is ízesítenek vele. Az ipari cukorgyártás beindulása előtt ez volt az egyetlen édesítőszer. A 17. században az új világítóanyagok az olaj, a paraffin és az egyre nagyobb méreteket öltő cukorfinomítás miatt háttérbe szorult a méhészet.

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mézfogyasztás. C- és B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, rezet tartalmaz, erősíti az immunrendszert, antibakteriális hatású. A tömény méz nem romlik meg, mert benne az élesztők és a mikroorganizmusok nem szaporodnak el.

Bévé

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet