Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Az ókori világban annyira egészséges volt a feketebors, hogy a pénzt helyettesítő eszközeként is szerepelt, gyakran a pénzt helyettesítették vele. Az igencsak aromás aprócska fűszer, ételeink nélkülözhetetlen ízesítője. Ezen kívül pedig, ha okosan és tudatosan használjuk, jótékony hatással van egészségünkre is.

feketebors

A feketebors átható íze stimulálja az ízlelőbimbókat, ezáltal a gyomorban elindul a savképződés, ami az egészséges emésztés elengedhetetlen része. Elégtelen savtermelés következtében gyomorégés és emésztési zavarok lépnek fel. A bors a sóval ellentétben stimulálja a vízvisszatartást, így szerepe van a szervezetben felgyülemlett víz gyorsabb kiürítésében, stimulálja az izzadást, mely által távoznak a méreganyagok is.

Ajánló: 6 pocak-űző trükk anélkül, hogy éhen halnál

Kisebb konyhai sebesülés, vágás esetén a feketebors segít a vérzés hamarabbi elállításában, és fertőtleníti a sebet is. A benne található piprein nevű anyag nem csak a prüsszentésünkért felelős, hanem nagy szerepet játszik a rák megelőzésében és a vértolulások feloldásában is.

Egy tanulmány szerint pedig befolyásolja az új zsírsejtek kialakulásáért felelős gének tevékenységét, szabályozza a koleszterinszintet. Számos tápanyagot, mangánt, K-vitamint, rostokat, vasat tartalmaz.

Ajánló: 8 fekete élelmiszer, ami csodákra képes

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!