KezdőlapHobbyEzzel a módszerrel keltheted életre az elszáradt orchideát

Ezzel a módszerrel keltheted életre az elszáradt orchideát

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A legtöbb orchidea hosszú, akár három hónapos virágzási időszakkal rendelkezik, és egyes fajok évente kétszer is virágoznak. Ha azonban a növény mégsem akar virágozni, nem kell azonnal lemondanunk róla, és ha nagyobb figyelmet fordítunk a gondozására, nagyszerű eredményeket érhetünk el.

Az első lépés az orchidea visszavágása az egészséges levél- és gyökérnövekedés elősegítése érdekében. Egy éles, sterilizált ollóval vágd le az elhervadt virágokat egészen a növény tövéig.

Azt is érdemes figyelembe venni, pontosan milyen fajta orchideáról van szó, mivel az egyes fajták igényei eltérőek lehetnek.

Ami az öntözést illeti, szintén figyelembe kell venni a növény specifikus igényeit.

Ha az orchidea levelei és szára elkezdenek megpuhulni, a legjobb, ha átültetjük a növényt egy másik cserépbe, kifejezetten az orchideák számára összeállított ültető közegbe.

Mikor kell átültetni az orchideát?

Az átültetés segíthet az orchidea újjáélesztésében, de fontos tudni, mikor érdemes ezt elvégezni. Az orchidea átültetése akkor javasolt, amikor a gyökerek láthatóan összezsúfolódnak, és elkezdik kiszorítani a talajt a cserép peremén.

Alapvetően 1-2 évente új ültető közeget kell biztosítani a növényeknek, mivel a talajból idővel kifogynak a tápanyagok, és a növény nem tud megfelelően fejlődni.

Ugyanakkor az is fontos, hogy soha ne ültessük át az orchideát, miközben virágzik, csak a virágzási ciklus végén, vagy a következő ciklus kezdete előtt – például tél végén vagy kora tavasszal.

Fordítsunk figyelmet a növény elhelyezésére is

Végül, de nem utolsósorban az orchideának megfelelő fényviszonyokra van szüksége, hogy regenerálódjon. Egy keleti vagy déli fekvésű ablak ideális választás lehet.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet