A legfinomabb tepertő titka! Mikor kell kivenni az edényből, hogy finom ropogós legyen?
A nagymamám elárulta a titkot, hogy mikor kell kivenni a tepertőt annak függvényébe, hogy mennyire ropogósan szeretjük.
A tepertő egy hagyományos élelmiszer, amelyet a hideg évszakban nagy előszeretettel fogyasztanak. Az ünnepi asztal elengedhetetlen tartozéka!
Annak érdekében, hogy a tepertő finom legyen, hagymát is kell tenni bele, ez ugyanis sokat javít az ízén, és, magába szívja a sok zsírt.
Jó, ha a szalonna darabokon egy kis hús is van, hiszen így ropogósabb lesz.
Így készíthetjük el a legjobb tepertőt!
Hozzávalók:
- 3 kg sertés szalonna (kevés hússal)
- ½ – 2 evőkanál durva só
- 2 evőkanál víz
- 1 nagyobb hagyma vagy 2 közepes
Elkészítés:
1. A hájat vágjuk kb. 4-5 cm-es kockákra, jól sózzuk meg, és keverjük össze.
2. Tegyük egy vastag falú serpenyőbe, majd öntsük fel 2 evőkanál vízzel.
3. Fedjük le az edényt, amíg a víz ki nem párolog a megsült darabokból.
4. Ezután vegyük le a fedőt, és süssük még tovább a zsírdarabokat.
5. A hagymát tisztítsuk, és mossuk meg, majd vágjuk negyedekre.
6. Akkor adjuk hozzá a töpörtyűhöz, amikor barnás színű már.
7. Addig kavargassuk, amíg a hagyma karamellizálódik.
8. Vegyük ki a hagymát, majd, ha még szeretnénk, egy kicsit süssük a tepertőt, amíg ropogósabb lesz.
9. Mikor kivettük a lábasból, tegyük egy szűrőbe, hogy a zsír le tudjon csepegni.