A pihe-puha burgonyás fánk hihetetlenül finom, és egyszerű elkészíteni. A tésztához adott burgonya különleges állagot ad neki, belül omlós, puha lesz, kívül pedig ruganyos, és nem szárad ki.
A klasszikus fánkkal ellentétben ezek a fánkok másnap is puhák maradnak, a természetes burgonyakeményítőnek köszönhetően enyhén krémes állagúak lesznek. Ha simán, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk, a fánknak megvan a házi desszertek nosztalgikus varázsa, baracklekvárral, csokoládéval vagy vaníliakrémmel megtöltve pedig igazi csemege lesz.
A burgonyás fánk tökéletes egy csésze meleg tej, kakaó vagy ízesített tea mellé. Állaga miatt ideális nagy darabokra törve fogyasztani, sima tejszínbe vagy csokoládészószba mártogatni.
Hozzávalók:
- 500 gramm lisztes burgonya (meghámozva és megfőzve)
- 500 gramm liszt
- 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm száraz élesztő)
- 100 ml langyos tej
- 50 gramm cukor
- 2 tojás
- 50 gramm olvasztott vaj
- 1 csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor (vagy vanília esszencia)
- 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
- olaj a sütéshez
- porcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben főzzük puhára, csepegtessük le, és míg meleg, törjük össze, hogy csomómentes, sima pürét kapjunk. Hagyjuk kihűlni.
Közben az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral futtassuk fel, 10 percig hagyjuk állni, amíg felfut.
A fánktészta elkészítése
Egy nagy tálba keverjük össze a kihűlt burgonyapürét az átszitált liszttel, adjuk hozzá a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a csipet sót. Öntsük hozzá az élesztőt, majd 10-15 percig dagasszuk a tésztát, amíg rugalmas lesz, és nem ragad. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet.
Fedjük le a tálat tiszta törülközővel, és hagyjuk kelni a tésztát 1 órán keresztül, amíg a térfogata a duplájára nő. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra. A fánkokat vágjuk kör alakúra, majd további 20 percig kelesszük.
Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon, és süssük a fánkok mindkét oldalát aranybarnára. Ezután vegyük ki egy papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat, majd szórjuk vaníliás cukorral, vagy töltsük meg lekvárral, csokikrémmel, tejszínhabbal.
Tippek a tökéletes fánkok elkészítéséhez
Használjunk lisztes burgonyát (a püréhez használt fajtát), mivel több keményítő van benne, és puhább lesz a fánk.
Kelesztés után ne gyúrjuk túl a tésztát, hogy levegős maradjon.
Az olajat jól fel kell melegíteni, de ne legyen túl forró, különben a fánk kívülről megég, belül pedig nyers marad.
Ha diétásabb fánkra vágyunk, sütőben (180°C, 15-20 perc) is megsüthetjük a tésztát.