KezdőlapReceptekDesszertKlasszikus házi fánk újragondolva: burgonyás fánk recept, amely másnap is puha marad!

Klasszikus házi fánk újragondolva: burgonyás fánk recept, amely másnap is puha marad!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A pihe-puha burgonyás fánk hihetetlenül finom, és egyszerű elkészíteni. A tésztához adott burgonya különleges állagot ad neki, belül omlós, puha lesz, kívül pedig ruganyos, és nem szárad ki.

A klasszikus fánkkal ellentétben ezek a fánkok másnap is puhák maradnak, a természetes burgonyakeményítőnek köszönhetően enyhén krémes állagúak lesznek. Ha simán, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk, a fánknak megvan a házi desszertek nosztalgikus varázsa, baracklekvárral, csokoládéval vagy vaníliakrémmel megtöltve pedig igazi csemege lesz.

A burgonyás fánk tökéletes egy csésze meleg tej, kakaó vagy ízesített tea mellé. Állaga miatt ideális nagy darabokra törve fogyasztani, sima tejszínbe vagy csokoládészószba mártogatni.

Hozzávalók:

  • 500 gramm lisztes burgonya (meghámozva és megfőzve)
  • 500 gramm liszt
  • 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm száraz élesztő)
  • 100 ml langyos tej
  • 50 gramm cukor
  • 2 tojás
  • 50 gramm olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 1 tasak vaníliás cukor (vagy vanília esszencia)
  • 1 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

A burgonyát sós vízben főzzük puhára, csepegtessük le, és míg meleg, törjük össze, hogy csomómentes, sima pürét kapjunk. Hagyjuk kihűlni.

Közben az élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral futtassuk fel, 10 percig hagyjuk állni, amíg felfut.

A fánktészta elkészítése

Egy nagy tálba keverjük össze a kihűlt burgonyapürét az átszitált liszttel, adjuk hozzá a cukrot, a tojást, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a csipet sót. Öntsük hozzá az élesztőt, majd 10-15 percig dagasszuk a tésztát, amíg rugalmas lesz, és nem ragad. Ha túl ragacsos, adjunk hozzá még egy kis lisztet.



Fedjük le a tálat tiszta törülközővel, és hagyjuk kelni a tésztát 1 órán keresztül, amíg a térfogata a duplájára nő. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát 1-1,5 cm vastagságúra. A fánkokat vágjuk kör alakúra, majd további 20 percig kelesszük.

Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben közepes lángon, és süssük a fánkok mindkét oldalát aranybarnára. Ezután vegyük ki egy papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat, majd szórjuk vaníliás cukorral, vagy töltsük meg lekvárral, csokikrémmel, tejszínhabbal.

Tippek a tökéletes fánkok elkészítéséhez

Használjunk lisztes burgonyát (a püréhez használt fajtát), mivel több keményítő van benne, és puhább lesz a fánk.

Kelesztés után ne gyúrjuk túl a tésztát, hogy levegős maradjon.

Az olajat jól fel kell melegíteni, de ne legyen túl forró, különben a fánk kívülről megég, belül pedig nyers marad.

Ha diétásabb fánkra vágyunk, sütőben (180°C, 15-20 perc) is megsüthetjük a tésztát.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet