KezdőlapReceptekÉtelekIgazi erdélyi májashurka-recept: Így készítsd el otthon tökéletesen!

Igazi erdélyi májashurka-recept: Így készítsd el otthon tökéletesen!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Az ünnepi időszakban egyre több téli finomság kerül az asztalra, de főként a hagyományos népi életeké a főszerep. Míg néhányat könnyű elkészíteni, addig mások több időt és nagyobb odafigyelést igényelnek. Megéri viszont foglalkozni vele, mert a végeredmény nemcsak az ünnepeket teszi gazdagabbá, hanem a család örömét is fokozza! Íme a májashurka, ahogyan azt Erdélyben készíteni szokták!

Ha visszaemlékszünk gyermekkorunk karácsonyaira, a tél nélkülözhetetlen eleme volt a disznóvágás, egy igazi néphagyomány, amelyre sokszor az egész környék hivatalos volt! Nem hiányzott az asztalról a reszkető kocsonya, az illatozó disznófősajt, kolbász és szalonna.

A véres- és májashurka is népszerű téli fogás volt, akár reggelire vagy főfogásként egy jó adag igazi házi polentával! Ha meghoztuk a kedved, készítsd el ezt a májashurka receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

Hozzávalók:

  • 1 kg sertésmáj;
  • 1 kg sertéshús (sertéscomb zsírral, sertésdagadó, sertéslapocka);
  • 1,50 kg szalonna bőrrel együtt;
  • 750 g szalonna;
  • 500 g vese;
  • 500 g tüdő és lép;
  • 600 g sertésláb (2 darab) vagy disznófej;
  • 150 g rizs (lehetőleg kerek szemű);
  • 90 g jódmentes só;
  • 30 g őrölt fekete bors;
  • 10 gr reszelt szerecsendió;
  • 3 evőkanál szárított majoránna;
  • 50 g fokhagyma;
  • 1 kg hagyma;
  • 200 g zsiradék;
  • 750 ml alaplé;
  • 1 evőkanál só;

Elkészítés:

Miután kiválogattad a húst a belsőségeket, tégy fel egy nagy edény vizet forrni. Míg felforr, tisztítsd meg a hozzávalókat. Érdemes figyelembe venned az egyes testrészek főzési idejét: a sertéslábaknak például 2-3 óra főzésre van szükségük, míg a tüdő 20 perc alatt megfő. A végén ne öntsd ki a levét, mert még felhasználható a májas-massza összeállításához, illetve további fogások elkészítéséhez.

Amikor a víz forrni kezdett, tedd bele előbb a sertéslábat, a húst, a bőrös szalonnát, és forrald tovább. Eközben a belsőségekkel foglalkozz: egy nagy tál vízbe tegyél néhány löttyintésnyi ecetet, és helyezd bele a félbe vágott veséket – ez segít kiszűrni a sajátos szagot. A tüdőt, a májat és a lépet nagyobb darabokra vágd fel, és tedd őket félre.

Amikor elfőttek a hozzávalók, halászd ki őket egy tálba, és hagyd kihűlni. A levet egy kis szitán szűrd át, a salakra ugyanis nem lesz szükség. Egy tiszta fazékban forralj fel 2-3 liter vizet, majd öntsd hozzá az átszűrt alaplevet, és hagyd forrni tovább. Amikor a víz forr, mehetnek bele a belsőségek.



Az előzetesen feldarabolt tüdőt kell először beletenni, mert annak hosszabb a főzési ideje, mint a többi szervnek. Miután 10 percig főtt, már hozzáadhatod a májat, a vesét és a lépet, és további 20 percig főzd. Nagyon fontos: a túlfőtt máj megkeményedik, kesernyés íze lesz és megváltoztatja a színét. Tehát ne felejtsd a tűzhelyen az edényt!

Ha a belsőségek is megfőttek, szedd ki őket egy tálba, és hagyd kihűlni. Eközben a húst leválaszthatod a csontokról, majd mérd le az egészet, hogy pontosan tudd, mennyi rizsre lesz szükséged. Az optimális mennyiség a főtt hús súlyának egynegyede. Tehát ha 2 kg húsunk van, akkor 500 gramm főtt (nem nyers!) rizsre lesz szükségünk. Az 500 gramm főtt rizshez 150 gramm kerek szemű rizsre van szükséged. A rizst is ajánlott a kapott alaplében főzni, amihez egy teáskanál sót adunk.

Minden alapanyagot szabj fel nagyobb csíkokra, hogy könnyebben beférjen a húsdarálóba, és őröld le az egészet. A meghámozott fokhagymát összezúzzuk. Ezután hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, szerecsendiót és majoránnát. Alaposan gyúrjuk össze a keveréket, hogy minden íz keveredjen, és ha száraz a kompozíció, meleg levet adunk hozzá.

A meghámozott hagymát finomra vágjuk (vagy le is őrölhetjük). Tegyünk egy serpenyőt a tűzre, adjunk hozzá 200 gramm zsiradékot, és hagyjuk felforrósodni. Adjuk hozzá a hagymát, egy csipet sót, majd addig pirítsuk, amíg üveges nem lesz. Hagyjuk kihűlni, majd adjuk a húshoz, és jól keverjük össze. Ekkor jöhet bele a zúzott fokhagyma is, illetve a megfőtt és kihűlt rizs.

Melyik az ideális húr a májashurkához?

Általában a vastagabb húrba töltik a májast, de a vékony sem kizárt. Ha van saját vágásból származó sertéshúrod, felhasználhatod azt. Miután alaposan megtisztítottad hideg vízzel, áztasd a belet 30-50 percre ecetes vízbe, hogy kiszívja a szagokat. Ezután már mehet is töltés.

A mai húsőrlő gépeknek már van kolbásztöltő funkciója is, de ha a tiednek nincs, simán meg tudod tölteni a húrt akár fakanállal – ha vastagabbat választottál, akár egy kivágott PET-palack segítségével is. Fontos, hogy a művelet alatt végig légy óvatos, nehogy kidurranjon a bél. Arra is vigyázz, hogy ne maradjon sok légrés.

A töltési folyamat után, a már lassú forrásban lévő maradék alaplében megfőzzük a májashurkáinkat. Egyszerűen csak helyezzük bele, majd helyenként egy tűvel szurkáljuk meg őket, hogy a hőtől ne durranjanak szét. Legalább 40-50 percig főzzük.

Ha kész, óvatosan szedjük ki a hurkáinkat és öblítsük át hideg vízzel, eltávolítva róluk a fölösleges zsírt. Amennyiben lehet, aggassuk fel őket, hogy tudjanak lecsöpögni, de egy vágódeszkán is maradhatnak másnapig. Ezután már nem marad más hátra, mint elfogyasztani! Jó étvágyat!

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

    Ez is érdekelhet