A kalács az ünnepi időszak elmaradhatatlan eleme, de ahhoz, hogy finom, foszlós legyen, be kell tartanunk néhány egyszerű lépést, és figyelnünk kell a megfelelő hozzávalók használatára.
Hozzávalók a tésztához
- 1 kg liszt (átszitálva);
- 200 g cukor;
- 450 ml meleg tej;
- 100 g 80%-os vaj;
- 4 tojás;
- Egy citrom héja;
- 35 g friss élesztő;
- 15-20 g só;
Hozzávalók a töltelékhez
- 500 g darált dió;
- 200 g cukor;
- 250 ml langyos tej;
- 2 evőkanál kakaópor;
- Rumesszencia;
- Vanília esszencia;
Keverjük össze az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy teáskanál cukorral. Hagyjuk a keveréket 10-15 percig állni, amíg fel nem fut.
Egy nagyobb tálban keverjük el az átszitált lisztet a sóval. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a citromhéjat és a langyos tejet. Ezt a masszát öntsük hozzá a liszthez, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.
Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, fokozatosan hozzáadva a felolvasztott vajat, és addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas lesz, és már nem ragad a kezünkhöz. Ez a lépés rendkívül fontos, mert ez a titka az igazán könnyű, foszlós kalács állagának.
Hagyjuk a tésztát meleg helyen, egy konyharuhával letakarva kb. 1-2 órán át kelni, amíg körülbelül a duplájára nem nő.
A töltelék elkészítése
Melegítsük fel a tejet, és keverjük bele a cukrot, amíg feloldódik. Adjuk hozzá a darált diót, a kakaóport és az aromákat, és keverjük addig, amíg homogén masszát nem kapunk.
Osszuk a kalácstésztát két-három egyenlő részre, és egyenletesen oszlassuk el rajta a diós tölteléket. A tésztát szorosan feltekerjük, és megformázzuk a kalácsokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Ezután hagyjuk kelni még körülbelül 30 percig, kenjük meg egy felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Néhány trükk a tökéletes kalácstésztához
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta levegősebb és foszlósabb legyen. Az is fontos, hogy magasabb zsírtartalmú vajat használjunk, és fokozatosan dolgozzuk bele a tésztába. Figyeljünk arra is, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, és alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ami a tölteléket illeti, sűrűnek kell lennie, hogy ne folyjon ki sütés közben.