KezdőlapReceptekDesszertÍgy készül a legfinomabb foszlós kalács

Így készül a legfinomabb foszlós kalács

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A kalács az ünnepi időszak elmaradhatatlan eleme, de ahhoz, hogy finom, foszlós legyen, be kell tartanunk néhány egyszerű lépést, és figyelnünk kell a megfelelő hozzávalók használatára.

Hozzávalók a tésztához

  • 1 kg liszt (átszitálva);
  • 200 g cukor;
  • 450 ml meleg tej;
  • 100 g 80%-os vaj;
  • 4 tojás;
  • Egy citrom héja;
  • 35 g friss élesztő;
  • 15-20 g só;

Hozzávalók a töltelékhez

  • 500 g darált dió;
  • 200 g cukor;
  • 250 ml langyos tej;
  • 2 evőkanál kakaópor;
  • Rumesszencia;
  • Vanília esszencia;

Keverjük össze az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy teáskanál cukorral. Hagyjuk a keveréket 10-15 percig állni, amíg fel nem fut.

Egy nagyobb tálban keverjük el az átszitált lisztet a sóval. Egy másik tálban verjük fel a tojásokat a cukorral, adjuk hozzá a citromhéjat és a langyos tejet. Ezt a masszát öntsük hozzá a liszthez, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.

Gyúrjuk össze alaposan a tésztát, fokozatosan hozzáadva a felolvasztott vajat, és addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas lesz, és már nem ragad a kezünkhöz. Ez a lépés rendkívül fontos, mert ez a titka az igazán könnyű, foszlós kalács állagának.

Hagyjuk a tésztát meleg helyen, egy konyharuhával letakarva kb. 1-2 órán át kelni, amíg körülbelül a duplájára nem nő.

A töltelék elkészítése

Melegítsük fel a tejet, és keverjük bele a cukrot, amíg feloldódik. Adjuk hozzá a darált diót, a kakaóport és az aromákat, és keverjük addig, amíg homogén masszát nem kapunk.



Osszuk a kalácstésztát két-három egyenlő részre, és egyenletesen oszlassuk el rajta a diós tölteléket. A tésztát szorosan feltekerjük, és megformázzuk a kalácsokat, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

Ezután hagyjuk kelni még körülbelül 30 percig, kenjük meg egy felvert tojással, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.

Néhány trükk a tökéletes kalácstésztához

A liszt átszitálása segít, hogy a tészta levegősebb és foszlósabb legyen. Az is fontos, hogy magasabb zsírtartalmú vajat használjunk, és fokozatosan dolgozzuk bele a tésztába. Figyeljünk arra is, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen, és alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ami a tölteléket illeti, sűrűnek kell lennie, hogy ne folyjon ki sütés közben.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet