KezdőlapReceptekÉtelekKocsonya, ahogy nagyanyáink készítették: próbáld ki a hagyományos receptet!

Kocsonya, ahogy nagyanyáink készítették: próbáld ki a hagyományos receptet!

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a finom, reszkető kocsonya, amelynek elkészítését bizonyos régiókban igazi konyhaművészetté emelték! Egyes háziasszonyok minden trükkjét ismerik a kristálytiszta, jól elkészített kocsonyának – szerintük a megfelelő hús kiválasztása és néhány alapvető lépésé betartása a tökéletes étel titka.

A máramarosi háziasszonyok például a csontos, bőrös sertéshúsra esküsznek, mint például a köröm és a farok, a fej, fül és tarja. Ezek, magas kollagéntartalmuknak köszönhetően, ideálisak a kocsonya megkötésében.

A sertésbőr szintén kulcsfontosságú szerepet játszik ebben a receptben. A benne lévő kollagén szintén hozzájárul a jellegzetes kocsonyás állag eléréséhez. Aki pedig a soványhúst jobban szereti, mindezekhez adhat ízlés szerint bélszínt, karajt is, ám önmagában ezek sosem fogják megkötni az alaplevet a fent említett hozzávalók (vagy zselatin hozzáadása) nélkül.

További tippek egy jól sikerült kocsonyához:

1. Lassú tűzön forralás – a húst mindig alacsony hőfokon főzzük (ne lobogjon), hogy elkerüljük a folyadék zavarosodását. A lassú főzés lehetővé teszi, hogy a kollagén fokozatosan felszabaduljon, és az alaplé tiszta maradjon. Az edényt jó néhány órán át a tűzön kell hagyni, amíg a hús el nem válik a csontról.

2. A habot folyamatosan el kell távolítani – a főzés során a felszínen hab képződik, amelyet feltétlenül el kell távolítani. Ez a lépés segít kristálytisztán tartani a folyadékot.

3. Jobb íz érdekében adjunk hozzá zöldségeket – mehet bele sárgarépa, hagyma, fokhagyma és zeller. De még mielőtt szétfőnének, érdemes eltávolítani őket, hogy az alaplé tiszta maradjon.



4. A folyadék átszűrése – miután a hús megfőtt, a folyadékot finom szitán keresztül szűrjük át, hogy eltávolítsuk a salakanyagot.

5. Megfelelő fűszerezés – ízlés szerint adjunk a főzővízhez sót, szemes borsot az extra íz érdekében.

Íme a hagyományos kocsonya-recept, ami oly sokak kedvence:

  • 1 kg csontos sertéshús (láb, fej, fül, bőr)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 kis zeller
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • Só és bors ízlés szerint

Elkészítése:

A húst alaposan mossuk meg, és egy nagy fazékban, vízzel lefedve megfőzzük. A képződő habot folyamatosan szedjük le. Körülbelül egy óra múlva hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, amíg a hús megpuhul.

Ezt követően halásszuk ki a húst és a zöldségeket, majd szűrjük át az alaplevet. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és ízesítsük sóval, borssal. Miután kicsontoztuk a húst, porciózzuk fel tányérokba, és öntsük fel a tiszta alaplével. Hagyjuk a kocsonyát hűvös helyen, amíg teljesen megszilárdul.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

    Ez is érdekelhet