A házi kolbászkészítés sok háztartásban hagyomány, különösen az ünnepi időszakban. Az ízletes kolbászok titka a megfelelő hozzávalók kiválasztásában rejlik, és ami a legfontosabb, a hús és a zsiradék megfelelő arányában.
A kiegyensúlyozott íz érdekében a zsiradék optimális aránya körülbelül 20%. Ez az arány biztosítja a szaftos és ízletes kolbászt, és megakadályozza, hogy főzés, vagy sütés során túlságosan kiszáradjon. Ez azt jelenti, hogy minden 800 gramm sovány húshoz 200 gramm zsiradékot adhatunk szalonnából, vagy a disznó más zsírosabb részeiből. A szalonnát apró darabokra kell vágni, hogy egyenletesen elkeveredjen a hússal.
Házi kolbász recept
Hozzávalók
- 1 kg sertéshús 20% zsírtartalommal (vagy 800 g sovány sertéshús és 200 g zsiradék kombinációja);
- 15 g só (kb. 1 ½ teáskanál);
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors;
- 1 teáskanál édes paprika (vagy csípős, ízlés szerint);
- 4-5 zúzott fokhagymagerezd;
- 1 teáskanál kakukkfű;
- 50 ml hideg víz vagy tiszta húsleves;
- Bél a töltéshez (kb. 2 méter ehhez a mennyiséghez)
Elkészítés
A húst és a szalonnát daráljuk le konyhai robotgépben, hogy homogén masszát kapjunk. A darálás után a hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük, sóval, borssal, paprikával, fokhagymával és kakukkfűvel ízesítjük. Ha azt szeretnénk, hogy a kolbász állaga puhább legyen, keverjünk hozzá egy kevés hideg vizet vagy tiszta húslevest.
Gyúrjuk össze alaposan a keveréket, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak, és a massza állaga megfelelő legyen.
A beleket mossuk át alaposan, és áztassuk be meleg vízbe, hogy rugalmasabbak legyenek. Óvatosan, töltőgép vagy speciális tölcsér segítségével töltsük be a kolbászokat, ügyelve arra, hogy ne képződjenek légbuborékok.
A töltés után hagyjuk a kolbászokat állni néhány órán át, lehetőleg hűvös helyen. Ez segít az ízek összeérésében. A legízletesebb akkor lesz a kolbász, ha friss fűszereket használunk.