Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a töltött káposzta, hiszen a karácsony nem teljes a hagyományos fogás nélkül. A háziasszonyok már készülnek az év egyik legszebb ünnepére, igyekeznek minél finomabb ételekkel elkápráztatni a családot.
A töltött káposzta akkor a legfinomabb, ha puha, omlós, de mégsem fő szét. Annak érdekében, hogy az idén a legfinomabb töltött káposztánk legyen, előbb a káposztát kell elkészíteni. A savanyú káposztát tegyük langyos vízbe, hogy kivonjuk a sót belőle. Ezután mossuk meg a káposzta fejet, távolítsuk el a külső két réteg levelet, és töröljük szárazra egy törlőkendővel a káposztát. Ezután csavarjuk szorosan műanyag fóliába, és tegyük a fagyasztóba.
Egy éjszakán át hagyjuk a fagyasztóba, majd tegyük át a hűtőszekrénybe, míg kiolvad, ezután a káposzta levelei sokkal puhábbak lesznek.
A töltött káposztához általában sertés és marhahús vegyesen darálunk össze. A töltött káposzta vizéhez, amikor felfőtt tegyünk két evőkanál tejszínt, így sokkal ízletesebb lesz. Ha azt szeretnénk, hogy savanykásabb legyen, tegyünk egy keveset a káposzta levéből is.
A töltött káposzta egyik legfontosabb összetevője a rizs, soha nem készíthető nélküle, mert különben szétesik. A kerek szemű rizs jobb erre a célra, mint a hosszú szemű. Mindig együtt főzzük a többi hozzávalóval, hogy át tudja venni az ízt.
Töltött káposzta hozzávalói:
- 2-3 kilogramm savanyú káposztát;
- 600 gramm darált marha- és sertéshús keverék;
- fél csésze rizs;
- 200 gramm hagyma;
- füstölt főborda;
- 2-3 evőkanál húsleves;
- babérlevél;
- csombor;
- kapor;
- só és bors – ízlés szerint;
- olaj.
Elkészítés:
Válasszuk ki a legnagyobb káposztaleveleket, tisztítsuk meg, és vágjuk le a durvább részt róla.
A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apróra, majd serpenyőben forró olajon kicsit pirítsuk meg. Az edényt alacsony lángon hagyjuk, amíg üveges nem lesz a hagyma, majd adjuk hozzá az előzőleg megmosott rizst, és hagyjuk további két percig. Folyamatosan kevergessük.
Tegyük egy nagyobb tálba a húst. A tetejére tegyük a csombort, és az apróra vágott kaprot, majd a rizses-hagymás keveréket.
A profi szakácsok szerint a titok az, hogy ilyenkor hozzá kell adni egy pohár hideg vizet, ez elősegíti, hogy a hús puhább legyen. A sót óvatosan adjuk hozzá, a mennyisége attól függően változik, hogy mennyire sós eredetileg a savanyú káposzta.
A maradék leveleket daraboljuk fel, és tegyük az edény aljára. Óvatosan tegyük rá a feltekert káposztákat, és a füstölt bordákat. Ezután egy kevés vizet, a húsalaplével, a babérlevéllel és borssal keverjünk el, majd töltsük a káposztára. Forraljuk alacsony lángon körülbelül két órán keresztül. Szükség esetén még lehet hozzá vizet tölteni!