KezdőlapReceptekItt a tökéletes cukormentes szilvalekvár: ez a nagymama bevált házi receptje!

Itt a tökéletes cukormentes szilvalekvár: ez a nagymama bevált házi receptje!

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szilvalekvár hagyományos finomságnak számít, és mivel a szilva önmagában is elég édes, cukrot sem kell adni hozzá, így egészségesebb választás lehet.

Ennek a lekvárnak az elkészítése nagyon egyszerű, és csak egyetlen hozzávalót igényel: érett szilvát. Egy sűrű, sötét masszát kapunk, amit fogyaszthatunk kenyérre kenve, palacsinta töltelékeként, de süteményekhez is hozzáadhatjuk.

A lekvár elkészítéséhez csak jól megérett szilvára van szükség, semmi másra. Fontos, hogy a lehető legédesebb és legérettebb szilvát válasszuk, mert ez adja meg a lekvár természetes édességét. Nincs szükség cukorra, tartósítószerekre vagy egyéb összetevőkre, a szilva önmagában is elvégzi a varázslatot.

A szilva mennyisége attól függően változhat, hogy mennyi lekvárt szeretnénk kapni, de ajánlott legalább 5 kg gyümölccsel dolgozni, hogy nagyobb mennyiségű lekvár készüljön.

Mossuk meg alaposan a gyümölcsöket, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket, majd mérettől is függően vágjuk félbe vagy negyedekbe a szilvákat, és távolítsuk el a magokat. Nem szükséges meghámozni a gyümölcsöt, mivel a héja pektint tartalmaz, egy természetes rostot, amely segít besűríteni a lekvárt.

Tegyük a szilvát egy nagy fazékba – lehetőleg dupla aljú edényt válasszunk, mert így nem fog leragadni és leégni a lekvár – és gyakori kevergetés mellett kezdjük el főzni a gyümölcsöt. Eleinte a szilvából sok víz távozik, de ahogy forraljuk, ez a víz elpárolog, és a keverék sűrűsödni kezd. Fontos, hogy ebben a szakaszban türelmesek legyünk, mivel több órába is beletelhet, amíg a lekvár eléri a kívánt állagot.



Amikor a massza elkezd besűrűsödni, folyamatosan kevergetni kell, nehogy leégjen. A lekvár sűrűségét ellenőrizhetjük úgy, hogy egy kanálnyit kiteszünk egy tányérra, és hagyjuk kihűlni. Ha már nem folyik, akkor készen van.

A lekvárt öntsük még forrón sterilizált befőttesüvegekbe (ezeket kifőzhetjük vízben, de akár sütőbe is tehetjük őket), de ne töltsük egészen tele az üvegeket. Tegyük rá a fedőt, majd fordítsuk fejjel lefelé a befőttes üvegeket, hogy vákuumot képezzünk.

A szilvalekvárt tároljuk sötét, hűvös helyen – kamrában akár több évig is eláll.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet