KezdőlapKiemeltSütőben sült szilvalekvár recept - Egy igazi gyerekkori klasszikus tartósítószer nélkül

Sütőben sült szilvalekvár recept – Egy igazi gyerekkori klasszikus tartósítószer nélkül

-

Még több érdekes történetért iratkozz fel a Twice.hu hírlevelére!

A szilvalekvár az egyik legnépszerűbb lekvárféle, ami szinte garantáltan felidézi a gyerekkort. A hagyományos szilvalekvárt még üstökben főzték a szabad tűzön, cukor nélkül, órákon keresztül, amíg össze nem állt a sűrű, szinte szénfekete massza.

Ez a módszer rengeteg türelmet és munkát igényel, de a mai modern élet ritmusához igazítva egy kicsit könnyebben és gyorsabban is készülhet ízletes szilvalekvár.

A szilvalekvár egyik legfontosabb fűszere a fahéj, de jól illik hozzá a rum és a vanília esszencia is. Elkészítésének is több módja van – főzhetjük cukorral, de sütőben is készülhet, vagy akár kombinálhatjuk is a két módszert.

Figyeljünk arra, hogy a felhasznált gyümölcsök épek és egészségesek legyenek, hogy a lekvár a lehető legízletesebb legyen. Az is fontos, hogy édes, nem túl kemény szilvából készüljön a lekvár, és a gyümölcs héja ne legyen túl vastag.

A szilvalekvár elkészítése talán sütőben a legegyszerűbb, hiszen így a munka nagy részét a sütő végzi el helyettünk, és nem kell folyamatosan kevergetnünk. 5 kiló szilvából körülbelül 3 kiló lekvár készül, de ez attól is függ, milyen sűrű lekvárt szeretnénk.

Először mossuk meg és magozzuk ki a szilvákat, és vágjuk ki a hibás részeket. A feldarabolt gyümölcsöt egy mélyebb, zománcozott tepsiben 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe tesszük, és fél óránként átkeverjük. Ezt addig ismételjük, amíg sűrű masszát nem kapunk. (A szilvákat akár egészben is megsüthetjük, ha nem akarunk a darabolással időt vesztegetni.)



A készülő lekvárhoz ízlés szerint cukrot és fűszereket is adhatunk, például fahéjat, szerecsendiót és szegfűszeget. A fűszerekkel alaposan átkeverjük a lekvárt, majd visszatesszük a sütőbe legalább még egy fél órára.

A kész lekvárt még forrón sterilizált befőttes üvegekbe töltjük, majd ráhelyezzük a kupakokat, és fejjel lefele fordítjuk az üvegeket körülbelül 10 percig. Ezután száraz dunsztba tesszük azokat, és hagyjuk kihűlni.

Ha egy kis vizuális segítségre lenne szükséged, akkor nézd meg az alábbi videót!

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy iratkozz fel a hírlevelünkre!


Legfrissebb

Hirdetés

Csemegézz

Ez is érdekelhet