Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Kinek nem fut össze a nyál a szájában a házi csoki hallatán? Látom magam előtt azokat a türelmetlen vasárnap délelőttöket, amikor minden perc egy örökkévalóságnak számított, aközben, míg vártuk, hogy a házi csoki megszilárduljon. Az otthon elkészített csoki igencsak nagy számnak számított gyerekkoromban, sőt, hogy nem is akármilyen volt, hanem diós.

hazicsoki

Manapság, hogy ezerféle-fajta a keserűtől a fűszeresig, fehér, barna, gyümölcsös és még ki tudja, milyenek léteznek a kereskedelemben, igencsak ritkán fogunk neki otthon csokit készíteni. Pedig, aki egyszer kóstolta, az nem felejti az ízét.

Hozzávalók: 25 dkg tejpor, 10 dkg kakaó, 1 kg cukor, 5—10 dkg vaj, dió.

Elkészítés: A tejport és a kakaót jól átszitáljuk, hogy semmiképp ne legyen csomós, majd a cukrot 2 dl vízzel folytonos kavargatás mellett sűrű sziruppá főzzük. Mikor kezd gyöngyözni, a kakaót lassanként, kanalanként, majd a tejport belekavarjuk. A tűzről levéve beleadagoljuk a masszába a vajat és az apróra tört diót is, és addig kevergetjük, míg langyosra nem hűl. Közben előkészítünk egy kivajazott lapos üveg tálat, és beletöltjük a csokit.

Körülbelül félóra alatt elkezd keményedni, kicsit nehéz kivárni ezt az időt, de megéri. Utána vágjuk hosszanti csíkokra, majd kockázzuk fel a masszát. Ha marad még belőle, tároljuk egy jól záródó dobozban.


Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!