A lecsó az egyik legfinomabb nyári egytálétel. Ha készítünk egy nagy adagot belőle, fogyaszthatjuk ebédre vagy akár vacsorára is. Teljesen egészséges, kenyér nélkül pedig reggeltől estig ehetjük, mert egészen biztosan nem fogunk hízni tőle. Olyan illata van, hogy a harmadig szomszédból is átérzik. Azért, hogy ne csak nyáron tudjuk élvezni, tegyünk el belőle télire is.
A hagyományosnak mondott lecsó csak paradicsomot és paprikát tartalmaz. Van, aki szokott hozzá adni padlizsánt és cukkinit is. Ez inkább már egy kicsit franciás, de fantasztikusan finom tud lenni.
Most nézzünk egy hagyományos lecsó eltevést télire.
Lecsó eltevést télire
Hozzávalók:
- 3 kg paprika,
- 6 kg paradicsom,
- üvegek
Elkészítés: A zöldségeket jól megmossuk, megtisztítjuk, a paprikákat kicsumázzuk, és csak azután fogunk neki lemérni. A mennyiség, hogy mennyit teszünk el, tőlünk függ, a lényeg, hogy a paradicsom kétszerese legyen a paprikának.
Egy lábasban forraljunk vizet, a paradicsomok végét vágjuk be keresztalakba, a végüket szedjük ki, majd dobjuk a fövő vízbe őket. Épp csak egy annyi időre, hogy a héjukból kezdjenek kibújni. Tegyük egy fazékba a paradicsomokat, kapcsoljuk be alatta takarékra a lángot és turmixoljuk szét őket.
Közben a paprikákat vékonyabb fél karikákra vágjuk, majd belekavarjuk a paradicsomszószba. Jól beleforgatjuk, hagyjuk hogy 2-3 percet főjenek, és tesszük üvegbe a masszát. Télen fantasztikusan finom tud lenni, amikor a sűrű paradicsomszószból előbukkan a nem túl szétfőtt paprika. Olyan szinte minta friss lenne.
Vigyázzunk arra, hogy jól kimosott üvegekbe tegyük a lecsót, a tetejük is légmentesen záródjon. Nem kell tartósítószert használnunk, így is elállnak. Száraz dunsztban, jól betakargatva tartsuk őket 2-3 napig.
Forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.com