A fűszernövények sokkal ízesebbek-zamatosabbak, hogyha frissen szedve fogyasztjuk őket, de mivel természetesen ez egész évben nem lehetséges, jó, hogyha nyáron begyűjtjük, megszárítjuk és eltesszük őket télire.
A házilag szárított és tartósított fűszer vagy a belőle készült keverék sokkal ízletesebb, és mi magunk tudjuk megválasztani a legszebb, legegészségesebb hozzávalókat.
Vegyes fűszerkeverék húsokhoz, salátákhoz, öntetekhez
Hozzávalók: 150 g bazsalikom, 3 g babérlevél, 15 g borókabogyó, 38 g édeskömény, 23 g vargánya,10 g kakukkfű, 14 g kapor, 75 g kömény, 10 g lestyán,185 g majoránna, 5 g mustármag, 25 g pirospaprika, 15 g rozmaring, 185 g petrezselyem, és koriander.
Elkészítés: A hozzávalók mindenikét egyenletesen szárítsuk meg, majd keverjük össze és tegyük egy csavaros üvegbe. A nagyobb darab fűszereket tördeljük össze, de akár kávédarálóban is szétmorzsolhatjuk.
Borspótló fűszer
Vannak olyan szigorú diéták, melyek ajánlják a fekete bors mellőzését. Készítsünk egy olyan keveréket, mely használata ízesíti ételeinket, akárcsak a bors.
Hozzávalók: 85 g koriander, 85 g kömény, 85 g majoránna, 85 g boróka, 170 g csombor, 170 g fehér mustármag, 320 g paprika.
Keverjük össze a hozzávalókat, majd tegyük egy jól záródó, légmenetes csavaros üvegbe.