KezdőlapÉletmódEgészségKészítsünk ghee-t házilag és méregtelenítsünk

Készítsünk ghee-t házilag és méregtelenítsünk

-

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon, Whatsappon és a Google Hírek-en!

A ghee, vagy írhatjuk ghí-nek is, eredetileg Indiából származik, de több meleg klímájú keleti kultúrában is használják ezt a vajból készült egészséges étket. Mivel Indiában, Pakisztánban és Bangladesben is nagy a hőség, ezért a tehéntejből köpült vajat csak úgy tudják tartósítani, ha lassú tűzön addig főzik a vajat, ameddig el nem párolognak azok az anyagok, amelyek a romlásért felelősek.

IMG_2333

Nagyon egészséges a ghí, mivel méregtelenítő hatása van, és a sejtek táplálásában is fontos szerepet játszik, hiszen pótolja az azok megfelelő működéséhez szükséges elemeket, mellesleg ételízesítésre is alkalmas.

A ghí telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek könnyedén emészthetőek. Megközelítőleg 27 százalékban tartalmaz telítetlen és 4–5 százalékban többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezekre is szüksége van a szervezetünknek, így ami a zsírsav kombinációt illeti, ez mondhatni a legideálisabb. A felszívódási arány is nagyon nagy az olajok és zsírok körében, hiszen 96 százalékban tudja hasznosítani a ghít az emberi szervezet. Az elkészítéshez nagyobb mennyiségű vaj szükség, 1–2 kilogrammot kell beszerezni, ez viszont megéri, hiszen az ebből kapott ghí akár évekig eláll.

Ugyanakkor sok türelem is kell hozzá, hiszen a megolvadt vajat egy vastag falú edényben sokáig, lassú tűzön kell kevergetni. Az elkészült egy kilogramm vajból háromnegyed rész marad meg, ez lesz a ghí. A lassú kevergetéstől és a hőtől a vajban lévő vízmennyiség lassan teljesen elpárolog, a fehérjék többsége kicsapódik az edény falára, a tejcukor karamelizálódik, és sárgás színre vált, így a kapott ghí kissé a dió ízére fog hasonlítani.

Egy-két órát kell kevergetni, ezt nem muszáj folyamatosan, elég, ha csak ránézünk, hogy ne égjen oda. Mikor kész van, akkor már egyáltalán nem fog rotyogni. Le kell venni a tűzről, majd áttölteni egy szintén hőálló edénybe, kell vigyázni, hogy az aljáról az üledék ne keveredjen fel. Miután ez megvan, egy teaszűrön keresztül jó, ha átszűrjük.



Szobahőmérsékleten félig híg állagú, a hűtőben keményre fagy. Érdekes módon, minél idősebb a ghí, annál magasabb a tápértéke.

RSS Feed Beágyazás

Ezeket olvastad már?

    Legfrissebb

    Hirdetés

    Csemegézz

    Ez is érdekelhet