A fekete cseresznye egy igazi ínyencség, nem túl gyakori, de hozzá lehet jutni. Imádjuk, és ha egyszer sikerül beszerezni pár kilót, akkor gondoljunk arra, hogy zárjunk minél többet befőttesüvegbe, hogy télen is élvezni tudjuk a különleges ízét.
Hozzávalók: 1 kiló cseresznye, 1 kg cukor, 2-3 kanál citromlé
Elkészítés: Mielőtt nekifognánk a művelethez vegyünk fel egy jó nagy kötényt vagy egy olyan pólót, melyet nem sajnálunk. A fekete cseresznye igencsak maradandó foltokat tud ejteni.
Mossuk meg a cseresznyét alaposan, majd magozzuk ki. Tegyük egy tálba, öntsük rá a cukornak felét, kavarjuk meg, majd tegyük a hűtőszekrénybe állni 4-5 órára, de akár egy éjszakára is lehet.
Második nap töltsük le róla a keletkezett cukros szirupot, majd a cseresznyéhez adjuk hozzá a maradék cukrot és tegyük fel a tűzhelyre. Folyamatosan addig kevergessük lassú lángon, míg kezd besűrűsödni. A masszát adjuk hozzá a leszűrt sziruphoz, és ezzel is kavargassuk 15-20 percet, míg zselés állagú nem lesz.
A végén keverjük hozzá a 2-3 kanál citromlevet is. A forró lekvárt tegyük előre jól kimosott és sterilizált befőttesüvegekbe.