A lecsó a magyar konyha egyik klasszikus étele, és a nyári napok elmaradhatatlan fogása. A lecsó „lelke” az érett paradicsom és a zöldpaprika, és az eredeti alapreceptben csak ezek a zöldségek szerepelnek, de kerülhet bele tök, illetve padlizsán is.
Tulajdonképpen számtalan változat létezik: készülhet rizses, tojásos, vagy éppen krumplis lecsó is, kolbásszal, esetleg tejföllel. Minden attól függ, milyen alapanyagok állnak a rendelkezésünkre, és milyen ízvilágot kedvelünk.
Ha pedig télen sem akarod nélkülözni ezt a közkedvelt zöldségragut, ami akár más ételek ízesítésére is szolgálhat, most van itt az ideje a lecsó eltevésének.
Hozzávalók az alaprecepthez (körülbelül 3-4 nagyobb befőttesüveghez)
- 4 fej vöröshagyma
- 1 kg paradicsom
- 1,5-2 kg paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- Étolaj vagy zsír
Elkészítés
A paradicsomokat leforrázzuk egy tálban, majd néhány percig állni hagyjuk, hogy könnyebb legyen megpucolni. Közben a vöröshagymát felvágjuk, és az olajban vagy zsírban lepirítjuk.
4-5 perc után hozzáadhatjuk a reszelt vagy apróra vágott fokhagymát és még 2-3 percig pirítjuk.
A paprikákat kicsumázzuk, majd félbevágjuk, utána pedig felszeleteljük csíkokra, vagy kockára, és hozzáadjuk a hagymához.
A paradicsomokat meghámozzuk, majd felaprítjuk, és szintén hozzáadjuk az alaphoz. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 25-30 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
Még forrón, steril, tiszta befőttesüvegekbe töltjük és lezárjuk. Hagyjuk kihűlni, ezután pedig hűvös helyen tároljuk.