Érdekes és egyben mókás kihívást állítunk eléd: a hagyományos mézeskalácsot dobd fel egy kis háromdimenzióval! A tojáshabos, omlós süteményből valódi mesterművet remekelhetsz.
Habár első látásra az elkészítése bonyolultnak tűnhet, valójában egy kis trükköt kell alkalmaznod, miközben kedvenc formáidra szaggatod a kinyújtott masszát. És egy másik jópont, hogy általa családi programmá fejlesztheted a sütikészítést. Ha gyerekeid vannak, imádni fogják!
Mire lesz szükséged?
A már jól bevált mézeskalács receptedre, egy késre, tésztaszaggató formákra (mi a fenyőfával dolgoztunk), a dekoráláshoz kell egy kis cukor, víz, aprócukorka és ecset.
Vágjunk bele!
* Készíts szirupot a dekoráláshoz, két egységnyi cukorból és egy egységnyi vízből. Tedd forrni addig, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ha kész, és kissé besűrűsödött, hagyd kihűlni, szobahőmérsékleten.
* Szabd ki a kinyújtott masszából a fenyőfákat. Ha van szaggatóformád, vesd be, ha nincs, használd a kézügyességed. A lényeg, vagyis a trükk az, hogy három egyforma méretű fenyőre lesz szükséged egy darab 3D-sütihez, amelyeket három különböző módon kell bevagdosnod. Ha nem bízol a szemmértékedben, rajzold le a mintákat egy-egy ívpapírra, az alábbi ábrákat követve. Ezt a sablont követve, ismételd meg a dolgot a masszán is. Ezt többféle méretben is elkészítheted, így kisebb-nagyobb fenyőfákat állíthatsz a tálcára.
* Ha kész vagy a szabással, használd a kés pengéjét vagy egy spatulát ahhoz, hogy átemeld a fenyőket a gyúródeszkáról a sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 200 Celsius fokon kb 20–25 percig süsd őket (a fenyők méretének függvényében).
Jótanács: ne szedd ki őket a tepsiből, hagyd benne kihűlni a fenyőket. Ily módon a sütik laposak maradnak, és elkerülöd azt, hogy eltörjenek. Amennyiben azt észleled, hogy kihűlés után a fenyők kissé hajlékonyak, dugd vissza a 350 fokra hevített sütőbe még néhány percre.
* Díszítsd fel a fácskákat! A készített sziruppal kend be a fák peremét egy ecset segítségével, majd szórj rá aprócukrot (mi ezüst golyócskákat használtunk). Mielőtt összeraknád a fenyőket, hagyd legalább félóráig száradni a „ragasztót”. És készen is vagy! Jó szórakozást!:)
Forrás: NotMartha