A sajtleves cipóban egy nagyon laktatós, kiadós étel. Tálalásához olyan cipót válasszunk, amelyet mindenki meg tud enni, egy közepes nagyságú tökéletes lehet.
Hozzávalók:
- A leveshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 húsleveskocka
- fél dl fehérbor
- 1 púpozott evőkanál liszt
- 20 dkg reszelt trappista sajt
- 2-3 zöldfűszeres kockasajt
- A kenyérhez:
- 40 dkg finomliszt (BL 55)
- 20 dkg rétesliszt
- 3 dkg élesztő
- 1/3 pohár kefir
- 1 tojás
- 2 marék zabpehely (kihagyható)
- 1 evőkanál só
- 2 púpozott evőkanál cukor
- 3 dl víz
Elkészítés:
A cipót készíthetjük otthon, vagy megvásárolhatjuk bármilyen közértben, az otthon készített cipóval kicsit többet kell dolgozni, és néha megvan az esélye, hogy elrontjuk. Ilyenkor válasszuk a B tervet.
A leveshez először finomra vágjuk a hagymát, olajon megfuttatjuk és liszttel lepirítjuk. Ezután meglocsoljuk borral, 1,5 liter vízzel, beletesszük a húsleveskockákat és hagyjuk felforrni. Amikor felforrt beletesszük a reszelt sajtot és a kikockázott macisajtot. Ha a leves túl híg állagú lesz, akkor tejszínnel és lisztel besűríthetjük.
A kenyér elkészítése során a hozzávalókat bele tesszük a kenyérsütőbe és elkezdjük keverni. Először a lisztet és az élesztőt tesszük bele, majd ha jól eldolgoztuk, akkor jöhet a só, tojás, zabpehely, majd a langyos, cukros víz. Ha ezzel megvagyunk, akkor másfél órán át gyúrjuk a tésztát. amikor megfelelő állagú lett négy cipót készítünk belőle és a sütőben ropogósra sütjük. Kb. háromnegyed órán át sül szép ropogósra.