Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Vesna Vulovic egy átlagos légiutas-kísérő volt, aki akkor lett világhírű, amikor 10.000 méteres magasságból ejtőernyő nélkül leugrott egy repülőgépről, és csodával határos módon túlélte.

Története az egész világot bejárta abban az időben, hiszen ő volt az egyetlen túlélője egy borzalmas repülőgép-balesetnek.

1972. január 26-án este Bruno Honke hangos zajt hallott a hegy tetején a falu közelében, Csehszlovákiában. Elindult, hogy megtudja, mi okozta ezt a borzasztó zajt, amikor valami sokkoló dolgot fedezett fel: egy repülőgép roncsaira bukkant. Bár kezdetben teljesen képtelenségnek tűnt, de Honke, mikor közeledett a roncshoz, életjeleket hallott. A baleset helyszínén egy mezítlábas, légiutas-kísérő egyenruhába öltözött nőt talált. A több, mint 10.000 méter zuhanást túlélő nő neve Vesna Vulovic volt.

A szerb származású Vesna Vulovic 22 éves volt, és csak nyolc hónapja dolgozott légiutas-kísérőként. Az 1971-es londoni szakvizsga után Vesna megpályázta a légiutas-kísérő állást a Jugoszlávia nemzeti légitársaságánál, a JAT-nál.

1972. január 26-án 13:30-kor Vesna felszállt a legénységgel a 367. járat fedélzetére, majd 15:15-kor a gép elkezdte a felszállást. A katasztrófa a repülés 46. percében következett be. 16 óra 01 perckor robbanás történt a repülőgép rakterében.

Ezt már olvastad? Túléltem egy 4500 méteres ejtőernyős ugrást, miután az ejtőernyő nem nyílt ki

Vesna Vulovic ejtőernyő nélkül ugrott le a gépről

A nő a gép hátsó részében rekedt, és mivel nem tudott előre menni, ejtőernyő nélkül ugrott le a gépről. Földre érkezése előtt a magas fenyőfák ágai lassították a sebességet, és a vastag hóréteg tompította az esést. A repülőgép zuhanás közben szétesett, és több mint 10.000 méteres magasságból zuhant le a csehszlovákiai Srbska Kamenice falu közelében.

A fedélzeten tartózkodó 28 ember közül csak Vesna Vulovic maradt életben. Bruno Honke a második világháború alatt orvos volt, és életben tudta tartani addig, amíg a mentők a helyszínre érkeztek. A nő mindkét lába és három csigolyája tört el, valamint kismedencei és koponyatörést is szenvedett. Miután egy prágai kórházba szállították, néhány napig kómában volt. A sérüléseken és a töréseken túl a fiatal nőnek koponyaüregi vérzése és teljes amnéziája is volt. Egy hónapig semmire sem emlékezett a történtekből, az volt az utolsó emléke, hogy segített az utasoknak beszállni a gépbe.

Ezt már olvastad? A repülés történetének leghihetetlenebb esete – még napjainkban is emlegetik

10 hónap múlva épült fel

Tíz hónappal a baleset után Vesna Vulovic az orvosok teljes ledöbbenésére ismét talpra állt. Annak ellenére, hogy akár meg is halhatott volna, a gyógyulási időszak meglehetősen rövid és hihetetlenül hatékony volt. A baleset után Vesnát azonnal nemzeti hősnőként emlegették. 1985-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, a “legnagyobb esés, ejtőernyő nélkül” kategóriában díjazták, és Paul McCartney, a Vesna által bálványozott sztár adta át neki a díjat.

Vesna Vulovic 2016-ban, 66 évesen hunyt el.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!