Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A legfrissebb statisztikák szerint, a világ népességének 12%-a balkezes, ami azonban kevés ahhoz, hogy a különböző kütyük és eszközök gyártói az igényeiknek megfelelő termékeket tervezhessenek.

Másrészt a világunkat forradalmasító sok jelentős személyiség Arisztotelésztől, Leonardo da Vincitől, Michelangelotól és Mozarttól kezdve Charlie Chaplinig, Angelina Jolieig, Bill Gatesig és Barack Obamáig mind-mind balkezes. Ez arra késztette a kutatókat, hogy alaposabban megvizsgálják meg azt a tényt, hogy a bal kéz használata bizonyos előnyökkel jár-e vagy sem.

Az ókortól kezdve egészen napjainkig, az emberek nem nézték soha jó szemmel a balkezeseket. A Bibliában például a jobbkezeseket körülbelül 100-szor említik, minden alkalommal pozitív értelemben, a balkezeseket pedig 25 esetben és kizárólag negatív kontextusban. A spanyol inkvizíció során a balkezeseket kihallgatták és megkínozták, mivel varázslóknak tekintették őket. Az eszkimók ugyanezt gondolták, Marokkóban pedig a balkezeseket „s’ga” -nak hívták, ami gonosz szellemet vagy átkozott embert jelentett.

Általában a legtöbb európai kultúrában a balkezességet az ügyetlenkedéssel és tapasztalatlansággal társították. Vannak azonban olyan kultúrák, amelyekben a balkezesekről jobb véleménnyel voltak, például az inkák úgy vélték, hogy a balkezes emberek gyógyító képességekkel és mágikus erőkkel rendelkeznek, az észak-amerikai Zuni törzs pedig úgy gondolta, hogy a balkezesség, a jó szerencse jele. Még ma is vannak olyan emberek és közösségek, ahol úgy vélik, hogy a balkezesség lét hiányosság, amelyet ki kell javítani, ezért nem csoda, hogy mindenféle rejtélyeket emlegetnek velük kapcsolatban, melyek közül az alábbiakban megemlítünk néhányat!

1. Másképp hallják a beszédeket.

A balkezesek jobban hallják a beszéd közbeni intonációt és a szótagok gyors változását, mint a jobbkezesek. A Georgetown Egyetem tanulmánya szerint, az agy bal és jobb agyféltekéje különféle hangokra specializálódott. A jobb kezet irányító bal félteke a gyors mássalhangzó hangokat részesíti előnyben. A bal kezet irányító jobb agyfélteke jobban érzékeli a lassabban változó hangokat, például a szótagokat és az intonációt.

2. Jobb eredményeket produkálnak a matematika és a sport terén.

Régóta megfigyelhető, hogy azok az emberek, akik túlnyomórészt a bal kezüket használják, jobban tudnak számolni. Egy olasz kutatók tanulmánya ezt megerősítette. A balkezesek 5 és 10%-kal jobb eredményeket értek el, mint a jobbkezesek a matematikai teszteken.

Az ok az agy használatához is kapcsolódik: a balkezesek hajlamosak gyorsabb kapcsolatokat létrehozni a két agyfélteke között, és így gyorsabban feldolgozni az információt. Ennek a képességnek is köszönhető, hogy a balkezesek jobb eredményeket érnek el a sportban, különösen azokban, amelyekben az ellenfelek szembe helyezkednek el egymással, mint például a tenisz, a boksz vagy a baseball.

3. Könnyebben megijednek.

A Brit Pszichológiai Társaság kutatásai azt mutatják, hogy a balkezeseket általában jobban érinti a félelem, mint a jobbkezeseket. Egyenlő számú bal- és jobbkezes felnőtt nézte meg a Bárányok csendje című film nyolc perces kisfilmjét. Utána mindenkit arra kértek, hogy emlékezzen a film egyes szekvenciáira és a balkezesek voltak azok, akik a legtöbb traumatikus stressz tünetet mutatták.

4. Hajlamosabbak az allergiás megbetegedésekre

Számos tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a balkezesek 11-szer nagyobb valószínűséggel szenvednek allergiában, mint a jobbkezesek, különösen az életük első felében. Kétszer annyit szenvednek migréntől és jobban érintettek, mint a jobbkezesek az autoimmun betegségek terén is.

5. Érdekes, de az állatok világában is jelen a „balkezesség”!

Az állatvilágban is vannak balkezesek, például a kutatók azt találták, hogy a csimpánz populációnak csak 70%-a jobbkezes. Ami a papagájokat illeti, többnyire balkezesek. A 320 ausztrál papagáj vizsgálata azt mutatta, hogy 47% az ételt inkább a bal karmával fogta, míg 33% a jobb karmával, a többiek pedig mindkét karmukat használták.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!