Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Vannak olyan napok, amikor az ágyból sincs kedvünk felkelni, vagy annyira sietünk, hogy nincs időnk átöltözni. Arra persze senki sem büszke, ha ugyanazt az alsóneműt viseli egymás után több napig. Az orvosok szerint azonban érdemes alaposan megfontolni, milyen gyakran cserélünk alsóneműt.

Egy az onbuy.com által végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezett férfiak 22%-a ötször is felveszi az alsóneműjét, mielőtt kimosná azt. Ugyanebből a felmérésből az derült ki, hogy a nők 18%-a viseli ugyanazt az alsóneműt többször is egymás után.

Miért nem cserélnek alsóneműt az emberek?

A felmérésben több mint 2790 férfi és nő vett részt. A megkérdezettek érdekes okokat adtak arra, hogy miért nem cserélik naponta az alsóneműjüket. A férfiak 25%-a és a nők 20%-a mondta azt, hogy viselné még egyszer ugyanazt az alsóneműt, hogyha az átmegy a „szagteszten”.

A férfiak 29%-a és a nők 30%-a pedig azt mondta, a kellemetlen szag ellenére még viselné ugyanazt az alsóneműt, de nem viselnék akkor, ha látható folt, szennyeződés van rajta.

Sokan azt is elismerték, hogy kifordítják a fehérneműjüket, hogy tisztábbnak érezzék azt. A felmérésből az is kiderült, mennyi ideig tartják meg a nők és a férfiak a régi alsóneműjüket. A megkérdezett férfiak 13%-a elismerte, hogy több mint 3 évig tartja meg ugyanazt az alsóneműt, míg a nőknek mindössze 4%-a válaszolta ugyanezt.

Miért baj, ha nem cserélünk rendszeresen alsóneműt?

Bár a kockázatok viszonylag alacsonyak, azért mégis ott vannak, és ebben minden orvos egyetért. Az ok, amiért rendszeresen kellene cserélnünk a fehérneműt, a baktériumok elszaporodása. Ráadásul, ha valaki sportol, vagy megerőltető fizikai munkát végez, és leizzad, még gyorsabban szaporodnak a baktériumok.

Dr. Nichola Cosgrove, bőrápolási szakértő szerint: „A fehérnemű bizonyos szempontból akadályt képez a baktériumok ellen a ruháink védelmében, mivel a fehérneműinket könnyebb rendszeresen mosni, mint a ruháinkat. Ha nem cserélünk alsóneműt minden nap, akkor könnyen elszaporodhatnak a bőrünkön az olyan baktériumok az Escherichia coli, a Staphylococcus, a Streptococcus, és más baktériumok, amelyek teljesen normálisak és hasznosak, ha a megfelelő szinten maradnak.

Ha azonban nem figyelünk oda, a baktériumok elszaporodhatnak a meleg, nedves környezetben. Ennek sokféle következménye lehet, a kellemetlen szagoktól, kiütésektől, viszketéstől kezdve, egészen a húgyúti fertőzésekig és a Staphylococcus fertőzésig, ami akár életveszélyes is lehet.”

Az egyértelmű üzenet: az alsóneműt naponta cserélni kellene

Mindebből az a nyilvánvaló megállapítás következik, hogy az alsóneműt bizony naponta, vagy legalábbis nagyon gyakran cserélni kellene. Persze lehet, hogy nem kerülsz kórházba egy koszos alsónadrág miatt, de mindenesetre neked és a környezetednek egyaránt kellemetlenségeket okozhat.

„Nyilvánvaló, hogy a baktériumok a nap folyamán átkerülnek a bőrünkről az alsóneműnkre, például az izzadtsággal, és akkor is, ha a WC használata után nem tisztálkodtunk kellőképpen, ugyanakkor testi váladékkal és gázképződéssel is kerülhetnek rá székletmaradványok – undorító ebbe belegondolni, de igaz.” – mondja dr. Cosgrove.

Az is fontos, hogy mivel tisztítjuk a ruháinkat. Még a mosószer használata sem távolítja el az összes baktériumot a fehérneműből. Egyesek a fehérnemű vasalását javasolják, mint az egyik leghatásosabb módszert a megmaradt baktériumok eltávolítására. A forró víz és a szappan is hatásos lehet, ha nincs más választásunk.

A felmérésnek természetesen megvannak a maga korlátai (nem szakértők által áttekintett tudományos kutatásról van szó), de a következtetés így is egyértelmű: ha nem is éppen naponta, de minél gyakrabban cserélni és mosni kell az alsóneműt.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!