Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Valóban lenyűgöző annak a milliárdosnak a története, aki teljes vagyonát eladományozta, mert szeretne szegény emberként meghalni, aki beéri azzal, ha megvan a mindennapi kenyere.

Chuck Feeney, a Duty Free Shoppers lánc egyik társalapítója, minden pénzét jótékonysági célokra ajánlotta fel, és a Forbes magazinnak azt nyilatkozta, semmi nem tehetné ennél boldogabbá.

A 89 éves Charles „Chuck” Feeney, aki 1960-ban Robert Millerrel megalapította a Duty Free Shop láncolatot, ami ma minden reptéren megtalálható, milliárdokat halmozott fel, de közben szerzetes módjára élt.

Igazi filantrópként úttörő szerepet töltött be a jótékonysági adakozás területén, és az alapelve, hogy vagyonát még életében szétossza, ahelyett, hogy felhalmozná azt, és csak halála után hagyja valamilyen alapítványra. Elmondása szerint, mivel az ember úgysem viheti magával a vagyonát a halálba, miért is ne osztaná azt szét még életében, amikor még átláthatja, hová kerül a pénz, és az eredményeket is a saját szemével láthatja.

„Sokat tanultam. Néhány dolgot most már másképp tennék, de összességében nagyon elégedett vagyok. Nagyon jól érzem magam, amikor kitöltöm az adományozási űrlapokat” – nyilatkozta Feeney a Forbesnak.

„Köszönöm mindenkinek, aki csatlakozik hozzánk ezen az úton. Azoknak pedig, akik azt kérdezik, milyen érzés még életedben adakozni, azt mondom: próbálják ki, tetszeni fog.” – mondta.

Az elmúlt négy évtizedben Feeney több mint 8 milliárd dollárt ajánlott fel jótékonysági szervezeteknek, egyetemeknek és alapítványoknak szerte a világon, Atlantic Philanthropies nevű alapítványa révén.

2012-ben úgy becsülte, hogy mintegy 2 millió dollárt különített el saját maga és felesége nyugdíjazására, a többi pénzét jótékonysági célokra szánta. Ez más szóval azt jelenti, hogy 375 000%-kal több pénzt adott, mint a jelenlegi nettó értéke. Ráadásul mindezt névtelenül tette. Míg sok tehetős filantróp azt szereti, ha újságírók egész serege kürtöli világgá jótékonyságát, Feeney igyekezett titokban tartani az adományait.

Titkos jótékonysági kampányai miatt a Forbes „a filantrópia James Bondjának” nevezte.

Chuck Feeney 1931-ben született New Jersey-ben, egy amerikai ír közösségben, és szüleinek keményen meg kellett dolgozniuk azért, hogy biztosíthassák gyerekeik számára a biztonságot és a továbbtanulás lehetőségét. Chuck a családjában elsőként mehetett főiskolára, mégpedig nem is akárhová: a Cornell Egyetemre, ahol találkozott jövőbeli üzleti partnereivel, munkatársaival, és életre szóló barátságokat kötött.

Chuck Feeney személyesen soha nem birtokolt sem autót, sem házat. Ha repülőgéppel utazott, mindig turistaosztályra váltott jegyet. 1982-ben majdnem teljes vagyona az alapítványához került, és kezdetét vették a titkos adakozási akciók.

Tíz évvel ezelőtt az alapítvány egyik alelnöke elmondta, ahhoz, hogy elérjék a kitűzött célt, és 2016-ig a pénzösszeg teljes egészét el tudják adományozni, napi egymillió dollárt kellene kiadniuk az év 365 napján. Ezért az alapítványnak további 4 évre volt szüksége a cél teljesítéséhez.

2020. szeptember 14-én végre sikerült elérni a kitűzött célt, Feeney befejezte 40 évvel ezelőtt elkezdett misszióját, teljes vagyonát eladományozta, és aláírta az alapítvány munkáját lezáró dokumentumokat.

Feeney 3,7 milliárd dollárt ajánlott fel oktatási célokra, közel egymilliárd dollárt a Cornell Egyetemnek, több mint 870 milliót pedig az emberi jogok és a társadalmi változások előmozdítására irányuló tevékenységekre fordított.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!