Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

A járvány óta sok férfi hagyja, hogy a haja és szakálla inkább növekedjen, attól tartva, hogy megfertőződhet, ha borbélyhoz megy. Nguyen Van Chien esetében azonban ez nem így van. A 92 éves vietnami férfi ugyanis vallási meggyőződésből nem vágatja le a haját.

Nguyennek valamikor az iskolás kora első éveiben vágták le a haját, amikor a rövid haj kötelező volt. De már ekkor is „úgy érezte”, hogy amit csinál, az nem jó, ezért harmadik osztályban úgy döntött, hogy többet nem vágatja le a haját, inkább otthagyja az iskolát, mely erre kötelezi. És nemcsak, hogy azóta nem vágta le többet a haját, de nem is fésülte.

Több mint 80 év telt el azóta, hogy Nguyen haja megnőtt. Az öreg sörénye már több mint öt méter hosszú. Nguyen, hogy megvédje és tisztán tartsa, fonva tartja a haját és egy sállal takarja el.

“Meggyőződésem, hogy ha levágnám a hajam, meghalnék. Semmivel sem merek hozzányúlni, még fésűvel sem!” – idézte Nguyent a The Guardian.

A vietnámi férfi egy kihalófélben lévő valláshoz tartozik, amely azt kéri követőitől, hogy érintetlen maradjon mindaz, amivel az ember a világra jött. Ez inkább egy kultusz, az úgynevezett „Dua”, vagy a kókuszdió vallása. Ezt a nevet az alapítója ihlette, aki három éven át csak kókuszdión élt.

1963-ban, amikor letette új vallásának alapköveit, Nguyen Thanh Nam 3500 hívőt vonzott, köztük a híres amerikai író, John Steinbeck fiát is. 1975-ben a vietnámi kommunista kormány betiltotta a vallást, az alapítót pedig börtönbe zárták. Az ország vidéki területein azonban a „Dua” életben maradt, Nguyen Van Chien volt az egyik utolsó hívő. Fia, a 62 éves Luom segít az öregnek a haja ápolásában. És ő maga is úgy véli, hogy kapcsolat van a haj és a halálozás között. Luom elmondása szerint egyszer látott egy férfit, aki a haja levágása után meghalt.

„Az ilyen dolgok egyszerűnek tűnnek, de szentek.” – mondta Luom.

A leghosszabb haj a világon

A Rekordok könyve szerint azonban a világon a leghosszabb haj egy nő tulajdona. 2004 májusa óta, Xie Qiuping kínai nőt nyilvánították a leghosszabb hajkoronájú személynek. Az 5,62 méteres haja majdnem olyan „hosszú”, mint egy felnőtt hím zsiráf. Xie 13 éves korában, 1973-ban kezdte növelni a haját.

“Egyáltalán nem bánom, megszoktam. De, amikor ilyen hajad van, sok türelemre van szükséged, és mindig kell figyelned az egyenesen testtartásra.” – mondta.

Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!