Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába vagy kövesd legújabb Facebook oldalunkat!

Egy tanulmány szerint, a gyorsabban növekvő fák élettartama rövidebb. Új felfedezés, mely fontos a globális felmelegedés elleni küzdelem és a környezeti stratégiák összefüggésében.

Köztudott, hogy a fák gyorsabban nőnek a melegebb területeken, ami akár segítségünkre is lehet a globális felmelegedés elleni küzdelemben. Azonban a Nature Communication folyóirat kutatóinak új tanulmánya arra mutat rá, hogy minél gyorsabban nőnek az adott fák, annál rövidebb az élettartamuk.

A gyorsabban növekvő fák ugyanis sérülékenyebbek lehetnek olyan tényezőkkel szemben, mint az aszály vagy egyes kártevők.

Ehhez a tanulmányhoz több mint 200 000 mintát elemeztek 110 fajból, Afrika és az Antarktisz kivételével minden kontinensen. A kutatók hangsúlyozzák, hogy ezt az új felfedezést figyelembe kell venni a környezetvédelmi politikákban. A stratégia standard modelljei, amelyek arra vonatkoztak, hogy az erdőket felhasználhatjuk a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével termelt szén-dioxid felszívására, túlértékelődtek, a valós hatékonyság tekintetében.

Roel Brienen, a Leeds-i Egyetem földrajz professzora, és a cikk vezető szerzője elmondta: „Globális elemzést végeztünk, és meglepődve tapasztaltuk ezt a tendenciát. Szinte az összes általunk vizsgált fajnál megjelent, beleértve a trópusi fákat is.”

A The Guardian megjegyzi, hogy egy másik, márciusban közzétett tanulmány megállapította, hogy a trópusi erdők lassan elveszítik szén-dioxid-tárolási képességüket, egy májusban publikált kutatás pedig arra mutat rá, hogy a világ erdői egyre kisebbek és fiatalabbak lesznek.Ha nem szeretnél lemaradni tartalmainkról, akkor lépj be a Twice.hu exkluzív Facebook csoportjába!